L'endemà de reunir-se amb el president Quim Torra al Palau de la Generalitat, el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, ha acudit aquest divendres a l'altra banda de la plaça Sant Jaume per visitar l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb qui ha signat un acord de col·laboració. Sánchez ha aprofitat la compareixença al Saló de Cent per reivindicar la "nova etapa" de diàleg oberta amb el Govern de la Generalitat i per recollir el suport públic de l'alcaldessa a la seva proposta. "Tindreu en Barcelona la principal aliada per a aquesta nova etapa de diàleg", ha assegurat Colau.

En una breu intervenció abans de signar l'acord de col·laboració, Colau s'ha referit a la reunió que 24 hores abans havia celebrat Sánchez amb Torra per assegurat que va marcar una inflexió política, tant en el to com en el contingut, per la qual cosa ha explicat que li havia agraït les seves declaracions al Palau de la Generalitat. "Molta gent a Catalunya vam mirar amb esperança cap al futur", ha confessat l'alcaldessa, que ha aprofitat per citar Pasqual Maragall i advertir que "el que va bé a Barcelona li va bé a Catalunya i a Espanya".

 

Sánchez també ha reiterat que en la reunió d'ahir amb el president Torra van sentir que obrien una nova etapa i ha insistit que l'agenda per al retrobament que va plantejar "està carregada de contingut".

Després de subratllar que el balanç polític d'aquests darrers anys "ha estat un enorme fracàs col·lectiu" del qual ningú no es pot sentir orgullós, ha garantit que ara s'ha posat un punt i a part per obrir una de nova fase en múltiples fronts que està desitjant posar en marxa, tant amb la mesa de diàleg i negociació que es crearà en les properes setmanes, com amb la comissió bilateral Estat-Generalitat.

Segons el president, el document de 44 punts que van plantejar ahir al president Torra, és un exercici del govern de PSOE i UP per intentar donar una resposta positiva, i no és només un paper més que quedarà oblidat, sinó que "es convertirà en pràctica i fets"."Aquesta agenda és possible, factible i serà molt positiva per a la societat catalana", ha assegurat.

En l'acord signat amb Colau, Sánchez es compromet, entre d'altres qüestions, a recuperar el conveni de capitalitat cultural i científica de Barcelona, que es va signar per darrer cop l'any 2008 amb un valor de 25,8 milions.