El president espanyol, Pedro Sánchez, s'ha presentat a la reunió amb el president, Quim Torra, al Palau de la Generalitat amb un guió de perfil autonòmic sota el títol “agenda per al retrobament”. Es tracta d'un document de quatre pàgines, segons fonts de la Moncloa, que es desglosa en propostes concretes.

A partir d’aquesta agenda, Sánchez proposarà a Torra abordar sis punts: diàleg polític i regeneració institucional, finançament autonòmic, millora de la cooperació, política social i suport als serveis públics, impuls a les infraestructures i suport davant catàstrofes naturals.

En el primer punt, inclou quatre apartats on es proposa "obrir vies de negociació i diàleg sobre el futur de Catalunya" a partir de l'inici del diàleg polític el mes de febrer; "evitar la judicialització" i la "cerca de solucions en el marc de la llei i el respecte a la seguretat jurídica"; l'impuls a la regeneració democràtica amb la supressió d'aforaments o la renovació dels òrgans constitucionals i organismes independents; i "compromís amb la memòria democràtica.

 

 

De la seva banda, Torra no porta un document a la cita però sí els punts concrets que vol abordar, i que ja va pactar en una trobada amb els partits i les entitats independentistes.

El president espanyol ha arribat puntual a les 12 del migdia. Torra l'ha rebut a la plaça Sant Jaume, blindada, sota el balcó on penja la pancarta amb el lema Llibertat d'expressió i d'opinió. "President, com estàs", l'ha saludat Sánchez en arribar a la plaça.

Tot seguit, han passat revista als Mossos de gala i han pujat per l'escala de pedra fins a la galeria gòtica on s'han saludat de nou davant les càmeres abans d'entrar al Saló dels Diputats on se celebra la reunió.

Darrer els dos presidents, la bandera espanyola i la senyera. Torra ha regalat al president espanyol l'obra de Lynn Hunt, Inventing Human Rights, i Llibertat i sentit de Lluís Solà.

Des del govern espanyol s’ha intentat els darrers dies rebaixar el perfil de la trobada, que se situa com una prèvia a la mesa de diàleg que van pactar PSOE i ERC per facilitar la investidura de Sánchez.

Sánchez arriba a la cita amb una agenda atapeïda de reunions, que inclou l’alcaldessa de Barcelona, la presidenta de la Diputació i representants sindicals i econòmics, a més d’una trobada al PSC.

La plaça Sant Jaume i els seus voltants s'ha blindat per rebre Sánchez al Palau de la Generalitat, en la primera visita d'un president espanyol a la seu del Govern català després de més de dotze anys. Això no obstant, des de l'interior de l'edifici es poden sentir protestes al carrer.

Hi haurà ampliació