Democràcia i Llibertat (DiL) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) troben insuficients les al·lusions que el candidat a la investidura, Pedro Sánchez, els ha fet en el seu discurs. El líder d'ERC, Joan Tardà, ha assegurat que li havia sorprès el "cinisme de Sánchez", que ha utilitzat un seguit de símils polítics "que no són veritat". Per exemple, "les 23 mesures de Mas que vol fer complir, o les comissions bilaterals, són pur cinisme; per sort els catalans ja n'estem vacunats", ha assegurat.

El republicà reitera que "algú vulgui convertir en virtut el compliment de la llei, ja diu molt d'ell i el seu cinisme". En sentit similar es pronuncia DiL. "Ens diu que s'ha de complir la Constitució, i té una actitud de diàleg, això també ho diu el senyor Rajoy, i escull quatre o cinc punts dels 23, i diu que són per a tots. Sembla que té por atàvica a la qüestió catalana". Així pensa el líder de DiL, Francesc Homs. "Aquesta declaració de voluntats ha d'anar acompanyada de compromisos, i només hem vist titulars i propaganda", ha afegit.

"No és creïble que algú parli de memòria històrica quan sap que la sentència Lluís Companys no s'ha anul·lat perquè el PSOE sempre ha dit que no ho faria", explicava Tardà, alhora que Homs trobava que eren les mateixes mesures que el PP. "Parla de mediambientalisme, i no cita el pla hidrològic". "Hi ha moltes contradiccions en el discurs: diu que vol tendir ponts amb Catalunya i el primer soci que tria és Ciutadans", ha indicat el cap de llista de DiL.

erc

Per a Tardà, l'única opció passa per la independència. "Sánchez ha parlat d'acord, i bé, nosaltres tenim un full de ruta i suport per declarar la República com abans millor. Ha dit diàleg, i recordo que vam presentar una iniciativa perquè el Govern espanyol reconegui els resultats del 27 de setembre. També ha dit llibertat per al seu poble, la mateixa que nosaltres volem per a Catalunya", ha assegurat Tardà.

"Mai no havia passat que tot hagués de deprendre dels catalans", ha sentenciat el republicà en relació al procés. "Els tindrem en contra, ens intentaran fer descarrilar", ha afegit en referència al Govern espanyol, perquè "hi ha una entesa magnífica amb Ciutadans", ha conclòs.