El principal diari suís, Neue Zürcher, ha manifestat que l'independentisme ha sortit reforçat de les eleccions catalanes del 14-F i que ara el que ha de fer el president espanyol, Pedro Sánchez, és fer "concessions" als catalans.

"La pilota ara és al teulat de Madrid. Els independentistes han sortit reforçats a les eleccions catalanes. Hi haurà un altre enfrontament amarg per a un referèndum sobre la independència? Per evitar que la història es repeteixi, el govern espanyol ha d'oferir d'una vegada concessions", ha indicat.

Neue Zürcher acusa Sánchez de no haver fet res concret per al diàleg, i li retreu que només ha usat retòrica. "La situació es podria haver suavitzat amb el canvi de govern a Madrid i amb l'arribada al poder del socialista Pedro Sánchez. Al principi va expressar voluntat de diàleg amb les forces polítiques catalanes i va proposar negociar una millora de l'Estatut. Però aquestes paraules no es van concretar en fets. Sánchez ha tingut massa por a les crítiques dels partidaris de la línia dura en el seu mateix partit. Només un sol cop socialistes i catalans es van reunir, ara fa un any, en una suposada taula de diàleg, però des de llavors hi ha hagut silenci", ha lamentat.

Neue Zürcher

"Catalunya després de les eleccions: la pilota és ara al teulat de Madrid", titula Neue Zürcher

El diari dona per fet que si els independentistes governen, només ho poden fer si consensuen "una nova escalada", que al seu entendre podria ser la convocatòria d'un altre referèndum. Per això demana al govern espanyol que actuï d'una vegada. "Si vol evitar una nova escalada, Sánchez ha de reaccionar. Després dels fracassos del passat, la pilota torna a ser ara al terrat de Madrid. I és hora de fer concessions, encara que només siguin simbòliques a l'inici. Per exemple, Sánchez podria oferir als catalans una més sobirania fiscal, perquè des de fa temps senten que l'Estat espanyol s'aprofita d'ells en aquest aspecte. Aquesta concessió encara és més urgent perquè Catalunya està patint econòmicament per la pandèmia de la Covid més que altres comunitats", ha afegit.

Neue Zürcher apunta que ERC ha acudit en diverses ocasions en suport del govern en minoria de Sánchez a l'hora d'aprovar lleis importants com els pressupostos. "I ja és hora que Madrid torni el favor". "Si no és així, la història es pot repetir" amb una escalada, adverteix.

A la fotografia principal, Pedro Sánchez i Nadia Calviño | EFE