Com era d'esperar, Pablo Iglesias ha estat el principal blanc dels atacs de la dreta al Congrés dels Diputats. L'han atacat Pablo Casado i Santiago Abascal dirigint-se a Pedro Sánchez, però també en preguntes a altres ministres. Davant d'aquesta ofensiva, el president espanyol ha tancat files amb el seu vicepresident segon durant la sessió de control al Congrés. El líder de Podemos té la seva "més absoluta confiança", com també la té la resta de l'executiu. No obstant això, Sánchez ha volgut posar el focus en Casado, a qui ha acusat de convertir el PP en un "partit antisistema" i de "posar-se de perfil" amb Vox. A preguntes de la CUP, el dirigent socialista també ha defensat la seva gestió del conflicte català, dient que ha aconseguit "desjudicialitzar" el conflicte, malgrat en aquells casos que hi ha hagut desobediència a "advertències judicials".

El primer a preguntar ha estat Pablo Casado, que com és habitual li ha fet un còctel de retrets, des dels “60.000 morts” per coronavirus fins a la possible imputació de Pablo Iglesias, passant per la reforma del sistema d’elecció del CGPJ “a la polonesa”. Sobre aquest últim punt, li ha enviat una advertència: “A mi no em pressiona ningú, i menys algú com vostè”. Si no rectifiquen, ha afegit, acudiran al Tribunal Constitucional i si cal als tribunals europeus. El líder del PP li ha demanat que expulsi Unidas Podemos del seu govern per poder negociar. “A Europa ja veuen aquest país com un estat fallit, però l’únic fallit és vostè”, ha conclòs.

En primer lloc, Pedro Sánchez ha respost que “el vicepresident segon i tots els ministres tenen la meva més absoluta confiança”, i que a diferència del govern Rajoy aquest executiu no té “ni condemnats ni imputats”. Tot seguit, li ha retret que “encara no sabem què farà el PP” en la moció de censura de Vox, si hi votarà a favor, en contra o “es posarà de perfil”. El president espanyol ha lamentat que des que Casado lidera el PP “ha deixat de ser un partit d’estat i és un partit antisistema que no compleix la Constitució”. L’ha instat a “rectificar i centrar el seu partit”. I ha reblat: "Rectifiqui abans que sigui massa tard per a vostè i el seu partit".

Santiago Abascal, al seu torn, ha reclamat a Pedro Sánchez que “demani perdó als espanyols i marxi d’una vegada”. Però el president espanyol li ha fet poc cas, i ha continuat dirigint-se a Pablo Casado. Al líder de Vox li ha rebatut que “aquest és un govern legítim” i que “afortunadament la legitimitat la donen els espanyols amb els seus vots, no vostè o el senyor Casado”.

La CUP avisa sobre "nous embats"

També ha preguntat la diputada de la CUP, Mireia Vehí, que ha acusat el govern espanyol d'instal·lar-se en l'"immobilisme" davant del conflicte català. La taula de diàleg, ha dit, només ha servit per tres coses: "una foto, un president inhabilitat i unes eleccions forçades per la judicatura espanyola". Però no ha servit per a una "solució col·lectiva", que no passa pels indults als presos polítics. En aquest sentit, la parlamentària anticapitalista ha avisat que, quan passi la pandèmia, vindran "nous embats de l'independentisme" com l'1-O o les mobilitzacions del Tsunami. 

En la seva rèplica, Pedro Sánchez ha defensat la tasca del seu govern per a la desjudicialització de la política, a través de la taula de diàleg i d'una "agenda del retrobament que no és partidista". Per tot això, ha estès la mà a tots els partits catalans "per superar una etapa negra de confrontació entre catalans i entre Catalunya i el conjunt d'Espanya".

Iglesias es defensa

Iglesias també s’ha hagut d’enfrontar als atacs directes del PP i Vox. En resposta a Teodoro García Egea, mà dreta de Casado, el vicepresident espanyol li ha recomanat que parli amb els “bons juristes” que hi ha al seu partit si no sap de dret: li diran que el Tribunal Suprem no acceptarà la imputació. En la mateixa línia que Sánchez, els ha retret la seva estratègia: “Fraga era molt de dretes però molt intel·ligent. Si visqués i els veiés en un vídeo amb Hermann Tertsch defensant el rei els expulsaria del partit”. A Vox els ha dit que “els agradaria ser terribles feixistes” però que “no passen de reaccionaris acomplexats”.