El guió protocol·lari s’ha complert: Pedro Sánchez és el candidat a la investidura. Així ho ha traslladat el rei Felip VI a la presidenta del Congrés Meritxell Batet, després de dos dies de ronda de consultes durant els quals ha rebut fins a 18 representants de partits polítics. Ara només falta que Batet posi data al debat d’investidura, a l’espera que el PSOE tanqui les negociacions amb ERC. En la darrera ocasió, va passar un mes i mig entre la ronda de consultes i el debat d'investidura. El líder socialista encara no compta amb la confiança majoritària de la cambra.

En roda de premsa des del Congrés dels Diputats, després de tornar del Palau de la Zarzuela, Meritxell Batet ha evitat parlar de dates pel debat d’investidura, però ha defensat que es vagi a una “investidura exitosa”. És per això que “caldrà veure com evolucionen aquestes negociacions del ja candidat a la investidura”. Ha subratllat que Sánchez és “l’únic candidat capaç de sumar els suports necessaris”.

WhatsApp Image 2019 12 11 at 21.37.40

Totes els partits amb representació política han acudit entre ahir i avui a la ronda de consultes amb el Rei, amb les excepcions ja tradicionals d’Esquerra Republicana i EH Bildu, a la qual ara s’hi han sumat les de la CUP i el BNG.

Mentrestant, els equips negociadors del PSOE i ERC mantenen les línies de comunicació obertes, ara amb la intenció de trobar-se de forma més discreta. Totes dues formacions han avançat en la “definició” dels “instruments” per a fer front al conflicte polític a Catalunya, que passarien pel “reconeixement institucional mutu”. No obstant això, davant d’un calendari enverinat, els republicans no tenen la mateixa pressa que els socialistes.