La proposta de Josep Borrell com a cap de la diplomàcia de la Unió Europea és una “extraordinària notícia”. Així ho ha tractat de vendre el president en funcions Pedro Sánchez, després de 48 hores d’intenses negociacions a Brussel·les que han acabat sense el candidat socialista Frans Timmermans com a president de la Comissió Europea. Malgrat les cessions que han hagut de fer, Sánchez ho ha descrit com a un “acord equilibrat” i ha destacat sobretot el destí de l’encara ministre d’Exteriors espanyol en funcions.

Espanya ha tornat amb força”, ha proclamat diverses vegades Sánchez en roda de premsa des de la capital europea. Ha subratllat que l’últim cop que l’Estat espanyol havia tingut un nivell de responsabilitat similar en la política comunitària va ser fa quinze anys. “Espanya ha d’aspirar sempre al màxim, però és un resultat extraordinari”, ha insistit. I s’ha desfet en elogis cap a Josep Norrell, a qui ha descrit com “una persona acreditada, amb experiència, en un lloc vital”.

En aquest sentit, ha destacat que l’Alt Representant de la UE compta amb un pressupost de més de 14.000 milions d’euros i que, entre altres qüestions, s’encarrega de la diplomàcia i la política de defensa comunes. Les seves prioritats seran “la defensa del multilateralisme, la política de defensa comuna i la dimensió exterior de la migració”, ha assenyalat Sánchez.

Rivera contra Macron

Malgrat que gran part de la roda de premsa ha estat dedicada al repartiment dels càrrecs a les institucions europees, el candidat a la investidura no ha desaprofitat l’ocasió per abordar l’actualitat espanyola. Després que Albert Rivera hagi tornat a rebutjar reunir-se amb ell en la nova ronda de contactes, Sánchez ha contraposat la seva actitud amb la dels liberals europeus. “No deixa de resultar cridaner que el que es diu major representant del partit liberal a Espanya ni tan sols hagi tingut un mínim decòrum institucional amb la presidència del govern”, ha retret, contraposant-ho amb les converses fructíferes que ha tingut a Brussel·les amb Emmanuel Macron.

Per altra banda, Pedro Sánchez no s’ha mogut en el seu oferiment a Pablo Iglesias per a conformar govern: “L’oferta del PSOE és clara: un govern de cooperació”. I no ha dit res més que això.