Compte enrere per a les eleccions europees que tenen lloc aquest diumenge 26 de maig. Els resultats d'aquests comicis decidiran qui ocupa la presidència de la Comissió Europea, el Consell Europeu, l'Eurocambra i el càrrec d'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat (AR).

Aquest darrer càrrec és el que el govern espanyol vol que caigui en mans d'un espanyol, concretament a les del ministre d'Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell, segons explica El Mundo. L'alt representant de la UE és el principal coordinador de la política exterior i seguretat de la Unió Europea. Actualment la titular del càrrec és la italiana Federica Mogherini.

Fonts del govern espanyol han explicat a l'esmentat mitjà que "després dels danys que ha causat la crisi hem estat cinc anys sense res [a Europa], i el mínim que ens mereixem és un comissari". Aquestes mateixes fonts consideren que ara com ara el càrrec més apropiat és el d'alt representant que, a més a més, suposa una vicepresidència automàtica de la Comissió.

El govern espanyol encara no ha dit res oficialment, però el 28 de maig els líders europeus estan citats per un sopar informal a Brussel·les en què es començaran a posar damunt la taula els noms dels possibles futurs dirigents europeus.

Ara bé, El Mundo assegura que el nom de Borrell com a alt representant no genera entusiasme, ja que la gran majoria de fonts consultades, entre diplomàtics i analistes, no ho veuen clar. "No aporta res de nou", apuntava una analista durant una cimera recent. "Espanya tindria més opcions si presentés una dona. S'ha de demostrar que aquesta vegada és diferent, no pas amb un candidat que sigui un home de cabells grisos i de 70 anys", afegia aquesta mateixa persona.