La militància del PSOE tindrà l'última paraula en els acords postelectorals del partit, tant si es tracta d'una aliança per governar com de donar suport a la investidura d'un candidat que no sigui socialista, segons l'esborrany de reglament aprovat aquest dilluns per l'executiva federal i que haurà d'aprovar el comitè federal, màxim òrgan entre congressos, el 17 de febrer en la reunió a Aranjuez (Madrid).

El document, que equival al corpus normatiu que guiarà l'acció del partit, aglutina en un sol text el que abans es dividia en diversos reglaments, i estableix l'obligatorietat de convocar consultes entre la militància en aquests dos casos i en tots els nivells (municipal, autonòmic i estatal), el resultat serà "vinculant", ha explicat en roda de premsa el secretari d'Organització, José Luis Ábalos.

Una altra de les novetats principals que introdueix l'esborrany té a veure amb la limitació a tres mandats consecutius dels secretaris generals del partit. Amb aquesta regla, l'actual líder del partit, Pedro Sánchez, estaria en el seu primer mandat, ja que entre aquest i la seva anterior etapa es va interposar la gestora.