Autogovern, Constitució i Europa. Aquesta és la recepta del govern espanyol per resoldre el conflicte amb Catalunya. Així ho ha resumit el president de l'Executiu, Pedro Sánchez, que ha assegurat que "la majoria dels catalans s'ubica en l'autogovern, però no en la independència".

Sánchez ha tornat a acusar, tal com ja va fer ahir, el president de la Generalitat, Quim Torra, de dirigir-se només a una part dels catalans. "És una minoria majoritària, però no és la majoria", ha dit Sánchez en un intent poc efectiu de concretar les seves acusacions a Torra. En lloc d'això, li ha recomanat al govern de la Generalitat que "obri un diàleg entre catalans" perquè, a parer seu, "Catalunya necesssita parlar amb Catalunya" per resoldre "l'evident crisi de convivència".

En el marc de les declaracions creuades entre Sánchez i Torra de les últimes hores, el president espanyol ha respost les paraules del català que li demanava deixar d'"amenaçar" amb el 155. Ha justificat les seves declaracions d'ahir com un "advertiment" perquè "ja es va recórrer el camí de la unilateralitat l'any passat".

Després d'això, ha donat suport al posicionament del Consell de Ministres d'aquest migdia sobre "donar una oportunitat a la política". En aquest sentit, ha recordat la propera celebració d'una reunió de l'Executiu espanyol a Barcelona, l'activació de les comissions bilaterals —"on parlarem del que importa als catalans"—, i la reunió que mantindrà amb Torra a Catalunya abans de finals d'any.

Durant la roda de premsa posterior a la reunió amb el president de Costa Rica, Sánchez ha estat preguntat pel 40è aniversari de la Constitució que es complirà aquest desembre. "Aquest és un govern que reivindicarà la Constitució i la seva vigència", ha assegurat, lloant la "cohesió territorial i la unió dels espanyols" que ha suposat la Carta Magna.