"L'autodeterminació no només no és Constitucional, és que la societat catalana ha dit de manera reiterada que no vol independitzar-se d'Espanya". Així s'ha expressat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dissabte en un acte electoral a Barakaldo (Biscaia) després de trencar negociacions amb el Govern.

En aquest sentit, Sánchez ha assegurat aquest dissabte que l'únic camí "possible i transitable" en la crisi política catalana és el diàleg i la Constitució, i ha insistit que mai no acceptarà el dret d'autodeterminació de Catalunya. "L'autodeterminació que reclama l'independentisme català no cap a la Constitució i no l'acceptarem mai", ha declarat.

El president del govern espanyol ha sostingut que davant aquestes opcions, la "majoria defensa l'Espanya autonòmica basada en la cohesió social i territorial". Segons ha dit, el "camí" del diàleg i la Constitució "és el més llarg, però és l'únic possible i transitable". "El debat no és si independència si o independència no, el debat és convivència si o si", ha asseverat.

Per això, ha advertit als nacionalistes catalans que "dins de la Constitució, tot; fora, res perquè no hi ha diàleg, són monòlegs". Així, Sánchez ha defensat que "transcendir" l'autogovern és l'única sortida per al problema de Catalunya perquè no és viable ni "deixar les coses com estan ni la independència" i ha sostingut que cal "altura de mires, sentit d'Estat i generositat per part de tots ".

Tornar a una "Espanya en blanc i negre"

Per altra banda, davant les dures crítiques del PP i el seu president, Pablo Casado, per les negociacions del govern espanyol amb la Generalitat i els partits independentistes catalans, ha dit que "qui insulta és perquè no té arguments de defensa". En aquest sentit, ha qüestionat quina unitat d'Espanya defensa el Partit Popular quan busca "un país amb ciutadans de primera i ciutadans de tercera".

"Ara es dediquen a cridar 'Visca Espanya' però el patriotisme és treballar cada dia per que a Espanya es visqui millor", ha afegit.

Per tot això, Sánchez ha avisat al PP i Ciutadans que amb el seu acostament a Vox no aconseguiran moderar a la ultradreta, sinó que seran ells els que es radicalitzin, "i demà serà una prova d'això". "Demà es veurà una Espanya en blanc i negre" a la concentració perquè PP, Ciutadans i Vox "proposen simplement fer marxa enrere", ha afegit.