El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dissabte que Europa s'enfronta a "un dilema existencial" entre ser exemple de "progrés" o deixar-se endur "per l'odi de l'extrema dreta". "Volem una Europa que serveixi de far per inspirar el món amb el seu exemple d'integració i progrés? O volem una Europa que s'amaga darrere les trinxeres?", s'ha preguntat durant la seva intervenció al congrés del Partit Socialdemòcrata d'Alemanya (SPD) celebrat a Berlín. En aquesta línia, Sánchez ha posat el focus en la necessitat d'una Europa cada cop més unida i, alhora, més oberta: "O Europa avança o Europa retrocedeix al passat", ha sentenciat.

El president de l'executiu espanyol ha posat en escena "una batalla global" entre la igualtat, representada pel feminisme, o el privilegi del sexisme, entre la justícia social i la desigualtat, entre el respecte pels drets humans o la barbàrie de la guerra, i també entre el respecte democràtic i l'insult populista dels extremistes. "Això és el que està en risc, aquí i ara mateix", ha apuntat Sánchez, que ha insistit que s'ha "d'avançar". "I la millor manera d'assegurar els avanços és continuar defensant els principis de la socialdemocràcia", ha sostingut.

Així mateix, s'ha referit a les darreres eleccions generals a l'Estat, on, segons el president de l'executiu estatal, "Espanya va dir no al retrocés i a la por" per donar pas "al progrés, al futur i a la voluntat indestructible d'avançar". En aquest sentit, ha defensat que "avui Espanya té un nou govern progressista i des d'aquest govern defensarem amb convicció l'Europa oberta, solidària i compromesa".

Reptes de futur

Durant la seva intervenció, el líder socialista ha parlat sobre els reptes de futur, entre els quals ha destacat la tecnologia, que ha transformat la manera de viure a nivells que "no comprenem completament". També ha mencionat el canvi climàtic, que "amenaça el futur dels nostres planetes", així com la pandèmia i els conflictes bèl·lics a Ucraïna i l'Orient Mitjà. En aquest sentit, Sánchez ha argumentat que la desigualtat "és una força corrosiva contra la coexistència i la pau" i ha defensat que l'educació és "la millor inversió que una societat pot fer". "O enfrontem tota aquesta transformació enorme, el canvi climàtic, la transformació digital amb la justícia social, o la prosperitat decaurà: o Europa avança o Europa cau", ha reiterat el president espanyol.

Pedro Sánchez ha acabat la seva aportació mostrant total suport al seu homòleg alemany, el canceller Olaf Scholz, amb qui s'ha reunit aquest dissabte. Els dos mandataris s'han trobat per abordar l'agenda europea, en la recta final de la presidència espanyola al Consell de la Unió Europea. 

pedro sanchez olaf scholz / EFE
Pedro Sánchez i Olaf Scholz / Foto: EFE

"M'he reunit a Berlín amb el canceller alemany, Olaf Scholz, per repassar assumptes clau de l'agenda europea, com la reforma de les regles fiscals o el Pacte de Migració i Asil, en els quals estem realitzant avanços significatius sota presidència espanyola del Consell de la UE", ha informat Sánchez en un missatge de la xarxa social X. "Alemanya és un soci clau d'Espanya en l'àmbit bilateral, europeu i internacional per continuar millorant la vida dels nostres conciutadans", ha assegurat el president del govern espanyol.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!