El nou president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja té articulat el seu nou executiu, amb un degoteig de noms que va començar dilluns al vespre i que amb tota probabilitat quedarà completat avui, tot i que està previst que l’anunci oficial serà dimecres i que la presa de possessió dels ministres serà dijous, de tal manera que divendres se celebrarà la primera reunió del Consell de Ministres presidida per Sánchez.

Entre els nomenaments en destaquen dos de catalans, el polèmic Josep Borrell com a titular d’Exteriors i Meritxell Batet com a ministra d’Administracions Públiques, a més de l’exministra de Cultura Carmen Calvo com a vicepresidenta única i ministra d’Igualtat.

Dos catalans

Fins al moment, el nomenament de Josep Borrell a la cartera d’Exteriors ha estat el més polèmic. L'expresident del Parlament Europeu ja va acceptar ahir l'oferta del cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, després d’haver aparegut durant aquest cap de setmana entre els catalans més ben situats per ocupar una de les cadires del consell de ministres de Sánchez.

I és que el nomenament de Borrell ha caigut com un gerro d'aigua freda dins alguns sectors del sobiranisme que esperaven un gest del nou president espanyol, després que la moció de censura prosperés amb els vots d'ERC i el PDeCAT. En lloc d'un gest amable, però, el nomenament de Borrell ha estat interpretat com un gest hostil pel seu dur perfil contra l'independentisme. Durant la campanya electoral del 21-D, Borrell va parlar de "desinfectar" Catalunya i va fer mofa de l'empresonament de l'exvicepresident Oriol Junqueras titllant-lo de "mossèn".

La segona catalana del nou govern espanyol serà Meritxell Batet, que ha rebut l'encàrrec de liderar la política autonòmica des de la cartera d'Administracions Públiques. Es tracta d'una posició estratègica tenint en compte que un dels objectius que s'ha marcat el nou president del govern espanyol, Pedro Sánchez, és refer les relacions amb Catalunya. 

Calvo, número dos

Pel que fa a la número dos del govern socialista, Pedro Sánchez ha triat Carmen Calvo com a vicepresidenta única i ministra d'Igualtat. Calvo va ser ministra de Cultura en el primer govern de José Luis Rodríguez Zapatero (2004-2007) i actualment és la secretària federal d'Igualtat en el PSOE, així com una de les persones més properes a Pedro Sánchez, a més de doctora en Dret Constitucional i una destacada defensora del feminisme.

La jurista va portar a més el pes dins del PSOE de les negociacions entorn de l'aplicació del 155 a Catalunya. Calvo ha estat artífex en els últims mesos de la Llei d'Igualtat Salarial i Llei d'Igualtat de Tracte entre Homes i Dones en l'àmbit Laboral, dues de les iniciatives més ambicioses i emblemàtiques del PSOE en aquesta legislatura.

La resta de rostres

Per la seva banda, el secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, s'incorporarà al govern de Pedro Sánchez com a ministre de Foment. El polític valencià és un dels homes de confiança de Pedro Sánchez, i té molts números per acabar exercint també de portaveu del govern espanyol. A més de diputat al Congrés, ha estat secretari general del PSPV (2012-2017) i portaveu municipal a l’Ajuntament de València.

Teresa Ribera es farà càrrec d'un 'superministeri' que s'encarregarà d'Energia, Medi Ambient i Canvi Climàtic. Entre els anys 2004 i 2008 va dirigir l’Oficina Espanyola de Canvi Climàtic, sota la presidència de José Luis Rodríguez Zapatero. Va col·laborar de forma estreta amb Sánchez en l’elaboració del seu programa electoral per a les eleccions espanyoles.

La cartera d'Hisenda serà per a María Jesús Montero, fins ara consellera d'Hisenda de la Junta d'Andalusia i a més una persona de màxima confiança de Susana Díaz, una tria que es pot interpretar en el context de l'intent de Sánchez d'apropar-se a un nou model de finançament autonòmic.

Per la seva banda, Carmen Montón serà ministra de Sanitat. Fins ara era la consellera del mateix ram al Govern valencià de Ximo Puig. El nomenament es produeix després que l'exconseller basc Rafael Bengoa hagi rebutjat l'oferiment. Montón va formar part de l'Executiva de Sánchez durant el seu primer mandat com a secretari general del PSOE. Va mantenir-s'hi fidel quan 17 membres van dimitir per forçar la sortida de Sánchez.

La nova ministra d'Economia serà Nadia Calviño, que des del 2014 exerceix el càrrec de directora general de Pressupost de la Comissió Europea i entre 2004 i 2007 va ser directora general de la competència, durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, nomenada per Pedro Solbes. També va exercir com a professora a la Universitat Complutense de Madrid

Altres noms que amb tota probabilitat formaran part de l'executiu, però dels quals no s'ha revelat el càrrec, són els de l'actual portaveu del PSOE al Congrés, Margarita Robles, i el de Pilar Cancela, actual presidenta de la Comissió d'Igualtat al Congrés. Encara hi ha diversos ministeris pendents d’assignar: són el d’Interior, el de Justícia, el de Defensa o el d’Educació.

Lastra, nova portaveu del PSOE

Així mateix, la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, serà la nova portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats en substitució de Margarita Robles, que ocuparà una de les carteres de l’executiu de Pedro Sánchez encara per desvelar. Així ho ha confirmat a Los Desayunos de TVE el secretari d’Organització del partit, José Luís Ábalos. Lastra ocuparà l’escó que se situa just darrere el de Pedro Sánchez, que un any després de deixar el càrrec de diputat tornarà al Congrés com a president del govern espanyol.