El flamant president del govern espanyol, Pedro Sánchez, està dedicant les últimes hores a tancar el seu nou executiu, després de l'èxit de la moció de censura a Mariano Rajoy de la setmana passada. Es desconeixen la majoria de noms, però un dels que hi serà segur és el de Josep Borrell, que ja ha acceptat l'oferta del líder socialista

El nomenament ha caigut com un gerro d'aigua freda dins alguns sectors del sobiranisme que esperaven un gest del nou president espanyol, després que la moció de censura prosperés amb els vots d'ERC i el PDeCAT.

En lloc d'un gest, però, el nomenament de Borrell ha estat interpretat com un gest hostil pel seu dur perfil contra l'independentisme. Durant la campanya electoral del 21-D, Borrell va parlar de "desinfectar" Catalunya i va fer mofa de l'empresonament de l'exvicepresident Oriol Junqueras titllant-lo de "mossèn".

Exteriors, a més, és un ministeri especialment sensible, ja que és el que s'ha encarregat en els darrers mesos d'explicar internacionalment la situació a Catalunya i de justificar la repressió del govern espanyol contra l'independentisme. A més, el Govern de Quim Torra té com un dels seus principals objectius reobrir les delegacions a l'exterior tancades pel 155, el que pot portar un nou xoc institucional.

"Aquest és el gest que tenien pensat?"

Les reaccions contràries al nomenament, doncs, han aparegut en cascada tan bon punt ha esclatat la notícia. El president a l'exili, Carles Puigdemont, per exemple, s'ha preguntat si "rescatar perfils d'un altre temps que s'han significat en l'escalada de l'odi és el gest que tenien pensat per enviar-nos un missatge de fraternal desescalada". 

També des d'ERC s'ha expressat el portaveu al Congrés Gabriel Rufián que ho ha titllat de "vergonya".

Igual que Ferran Bel, diputat del PDeCAT a la cambra baixa espanyola, que ha assegurat que Sánchez vol intentar superar la feina feta per aquest departament amb José Manuel García-Margallo i Alfonso Dastis, que "era difícil superar". 

També el diputat de JxCat Albert Batet ha fet un tuit molt crític amb Borrell adjuntant una enquesta sobre si és "el més dolent" o "el pitjor". 

També han estat molt crítics altres personalitats properes al sobiranisme com el cantautor i exdiputat de JxSí Lluís Llach o la periodista Pilar Rahola.