PSC_PedroSanchez_SergiAlcazar_03 DINS

Per als socialistes no ha acabat la campanya electoral. Avui Pedro Sánchez ha fet una visita llampec a Barcelona per valorar els resultats de les eleccions, amb els quals s'ha declarat satisfet. Amb els seus 16 diputats, el PSC va perdre 4 escons respecte de 2012, però va aconseguir salvar els mobles en igualar les enquestes més optimistes.

A la vista d'aquests resultats, Sánchez s'ha mostrat disposat a ser molt present a Catalunya, on sap que s'hi juga molt per guanyar el Congrés.

El primer gest en aquesta línia ha estat aquesta setmana, en què ha anunciat que una catalana, Meritxell Batet, serà la número dos a la llista de Madrid. Batet i Carme Chacón, que encapçala per tercer cop consecutiu la llista per Barcelona a les generals, són les seves cartes per convèncer l'electorat que la seva aposta és solucionar el conflicte d'encaix entre Catalunya i Espanya la propera legislatura.

Que la tensió no baixi

Amb uns resultats el 27-S millors del que pronosticaven, els socialistes no s'aturen: no volen que la tensió de la campanya baixi i opten per "passar a l'ofensiva", com ha anunciat Miquel Iceta.

La prioritat és apuntalar el vot fidel com ho han fet aquestes eleccions al Parlament, comptant amb dues premisses: el patrimoni socialista del vot útil per fer fora Rajoy i que no es pot tenir sempre el sant de cara, en al·lusió a Ciutadans.

"Podemos també semblava que ho tenien tot a favor i mira quins resultats han tingut", asseguren fonts properes a la cúpula del PSOE. Aquestes mateixes fonts destaquen que Pablo Iglesias i Íñigo Errejón no coneixen bé Catalunya i Ciutadans sí, d'aquí els resultats del 27-S. "A les eleccions espanyoles pot passar a l'inrevés, ja que Ciutadans té unes estructures de partit menys desenvolupades a l'Estat i això els ha sobrepassat". En canvi troben que Podemos estan molt més arrelats al territori, amb l'èxit de les candidatures de confluència d'esquerres.

Rivera es veu guanyador

L'anàlisi dels socialistes contrasta amb un Albert Rivera que es veu vencedor de les eleccions generals. Avui, el president de C's, ha aprofitat el seu eslògan de campanya "Impossible és només una opinió" i els resultats al Parlament per mostrar-se convençut que Ciutadans pot aspirar a alguna cosa més que a ser un partit crossa d'un govern del PP o del PSOE. A aquests partits ha dit que podrien donar suport per responsabilitat política.

En qualsevol cas, ha negat que la seva formació tingui intenció d'entrar a cap Govern que no estigui encapçalat per Ciutadans, tot i que a la seva formació hi ha qui veu amb bons ulls que Rivera pactés càrrecs que permetessin obrir pas a una reforma institucional i a reformes econòmiques.

Punts en comú amb C's

El discurs d'avui de Pedro Sánchez a la seu del PSC ha estat molt més proper al de Ciutadans que al de Podemos.

En el seu diagnòstic de la situació a Catalunya, el secretari general del PSOE ha atribuït l'augment de l'independentisme al que ha anomenat "disfuncions de l'Estat", i s'ha mostrat partidari de clarificar les competències de l'Estat, les comunitats autònomes i els ajuntaments. Ciutadans porta aquesta clarificació al seu programa per al 27-S, i espera que, després de la reforma constitucional que l'ha de permetre, es doni definitivament carpetada al model d'Estat espanyol.

D'altra banda, per lluitar en el flanc de Podemos, el PSOE ja ha encetat una campanya en què s'ha proposat fer "propostes realistes", segons diuen fonts socialistes, en contraposició amb les de Pablo Iglesias "que a Grècia van fracassar".