‘Espanya avança per l’esquerra’ és el lema del congrés federal del PSOE que se celebrarà a Sevilla aquest cap de setmana i que estarà marcat, fonamentalment, per l’avenç del setge judicial a l’entorn de Pedro Sánchez. Es preveu que sigui plàcid pel que fa al qüestionament del líder del partit, però més mogut pel que fa al rebuig de la militància al finançament singular per a Catalunya; un tema que es començarà a debatre dissabte. El PSOE també arriba a aquest conclave debilitat territorialment, perquè fa un any i mig Feijóo li va guanyar de forma clara el pols a Sánchez en unes eleccions autonòmiques en les quals els populars van arrasar i els socialistes es van desfer. Sánchez també s’ha compromès a remodelar un PSOE que després d’aquest conclave ha d’aprovar al Congrés uns nous pressupostos amb el suport de Junts i ERC i redreçar així la legislatura.
El setge judicial a l’entorn de Pedro Sánchez marcarà aquest conclave socialista fins al punt que, per exemple, la federació del PSOE de Madrid s’hi presentarà sense líder. El cas de la filtració dels correus de la parella d’Isabel Díaz Ayuso ha provocat la primera mort política dins del PSOE. El fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, està investigat pel Tribunal Suprem per, presumptament, estar al darrere de la filtració a la premsa d’uns correus en què Alberto González Amador admetia haver defraudat 350.000 euros a Hisenda i demanava a la Fiscalia arribar a un pacte. I fa uns dies l’ABC publicava una informació que apuntava que la Moncloa també podria estar darrere de la filtració: el ja exlíder del PSOE de Madrid, Juan Lobato, va protocol·litzar davant d’un notari uns missatges de WhatsApp amb la mà dreta de la mà dreta de Pedro Sánchez en els quals podria quedar demostrat que va ser el govern espanyol qui va enviar aquesta documentació a la premsa. Precisament Lobato està citat a declarar com a testimoni aquest divendres, primer dia del congrés federal, al Tribunal Suprem en el cas contra el fiscal general de l'Estat.
L’asfíxia judicial que pateix el president del govern espanyol va començar el passat mes de febrer, quan saltava la notícia que la policia detenia Koldo García, assessor de l’exministre José Luis Ábalos, per presumpta corrupció en la compra de mascaretes durant la pandèmia. El cas s’ha anat amplificant fins al punt que el Tribunal Suprem ja ha imputat qui fou en el seu moment la mà dreta de Pedro Sánchez. I ara fa unes setmanes, el comissionista del cas Koldo, Víctor de Aldama, va declarar davant del jutge que alguns dels actuals dirigents socialistes també estan empastifats per aquesta trama corrupta. Assegura, a més, que té proves.
L’altre front judicial és el de l’esposa de Pedro Sánchez. Begoña Gómez està investigada pel jutge Peinado per suposats delictes de tràfic d’influències, corrupció en els negocis i apropiació indeguda. I aquesta setmana ha saltat la notícia que la seva assessora a la Moncloa l’hauria ajudat en gestions de la seva activitat empresarial. El setge també afecta David Sánchez, germà del president espanyol. Un jutge l’ha imputat aquest dimecres per un suposat cas de malversació en un contracte de la Diputació de Badajoz. I també ha citat a declarar com a investigat en aquest cas el líder del PSOE extremeny, Miguel Ángel Gallardo.
El finançament singular i l’excel·lent relació entre Sánchez i Illa
El finançament singular pactat entre el PSOE i Esquerra Republicana a canvi d’investir Salvador Illa president de la Generalitat serà un dels pilars fonamentals d’aquest 41è congrés socialista. Perquè no només la pràctica totalitat dels barons socialistes han blasfemat contra un pacte que, en principi, hauria de posar punt final a l’espoli fiscal que pateix Catalunya: fins a sis federacions regionals de la formació es presenten al congrés amb esmenes a la proposta de Ferraz sobre finançament. La militància socialista ha aprovat un total de 6.742 esmenes i, d’aquestes, 400 són sobre finançament.
La direcció del partit ha presentat una ponència marc en la qual defensa un sistema de finançament de “singularitats”. La capitania general del PSOE aposta per un model que atorgui més recursos “per a totes les comunitats autònomes” i reforci els serveis públics. Defensen, concretament, compatibilitzar “solidaritat a igual esforç tributari amb el reconeixement de les singularitats” de cada territori. En el document no s’hi menciona explícitament l’acord per investir Illa, però deixa per escrit la transposició del pacte en l'àmbit estatal que ja ha anat defensant Pedro Sánchez en els darrers mesos, un cop el PSC ja ha tornat a ocupar el Palau de la Generalitat. La direcció del PSOE assegura en la ponència que el nou model proporcionarà un repartiment “més just del finançament” i acabarà amb el ‘dumping fiscal’. Així, defensen la creació d’un “autèntic fons autonòmic per a la reindustrialització i la convergència de les rendes entre comunitats autònomes”.
Les federacions que hi han presentat esmenes són les de Madrid, Aragó, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Galícia, Extremadura i Andalusia. Davant l’animadversió que genera el model català, aquestes federacions reclamen un sistema “just”, “multilateral” i amb “criteris comuns”. Estan en contra de la federalització de l’Agència Tributària. Setmanes després que Emiliano García Page proclamés que “la riquesa de Catalunya és de tots”, la federació castellanomanxega es presentarà a Sevilla amb unes esmenes que aposten perquè tots els ciutadans de l’Estat tinguin les mateixes obligacions fiscals. La federació lleonesa, fins i tot, entra al xoc amb Ferraz, perquè assenyala que és “inversemblant la pretensió” que el finançament singular per a Catalunya “pugui ser beneficiós per a tothom”.
Sigui com sigui, la portaveu del PSC, Lluïsa Moret, ja ha manifestat que els socialistes catalans no temen que les esmenes, declaracions o recels d'altres socialistes al conclave facin "descarrilar" l'acord per un nou model de finançament a Catalunya. Els 86 delegats del PSC acudeixen al congrés amb voluntat de "sumar" i amb una actitud "constructiva i pedagògica". Una de les prioritats de la formació catalana aquest cap de setmana serà "reforçar" el lideratge i la figura de Pedro Sánchez, que consideren "inqüestionable".
Al cap i a la fi, l’actual bona relació entre el PSOE i el PSC es deu, també, al vincle que tenen els seus respectius líders. Salvador Illa i Pedro Sánchez es van deixar veure junts aquest passat estiu a Lanzarote, quan el polític català ja havia aconseguit ser investit president de la Generalitat; i tots dos duen als seus canells drets la mateixa polsera; de color vermell i formada per diverses cordes. L’entorn del president de la Generalitat explica a ElNacional.cat, sense entrar en cap detall, que es tracta d’una història personal entre tots dos.
Una nova executiva
Per altra banda, Pedro Sánchez assegurava fa unes setmanes en conversa informal amb periodistes que estava confeccionant una remodelació profunda del PSOE, en la qual hi hauria una renovació de “discurs i persones”. Caldrà veure si, un mes i mig després, manté la mateixa idea al seu cap. L’actual trident de la formació socialista l’encapçalen ell mateix com a president del govern espanyol i secretari general del partit; la vicepresidenta primera de l’executiu i vicesecretària general de la formació, María Jesús Montero; i el secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán. Aquest últim, malgrat haver estat assenyalat de forma directa per Víctor de Aldama, és un home clau dins les files socialistes perquè és l’encarregat de liderar el diàleg permanent amb Junts per Catalunya i Carles Puigdemont.
Caldrà veure què passa amb algunes figures ascendents dins del partit: Óscar Puente va entrar com a ministre dins del govern espanyol ara fa un any, i ha estat molt aplaudida la seva gestió de la DANA en l'àmbit comunicatiu. També fa un any Félix Bolaños va ser ascendit a la categoria de ‘superministre’ com a màxim responsable de les carteres de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts. I caldrà veure què passa amb Óscar López, cap de gabinet de Pedro Sánchez fins fa uns mesos i actualment ministre de Transformació Digital. Liderava totes les travesses per ser el candidat de la Moncloa per rellevar Juan Lobato com a líder del PSOE de Madrid. Però ara han aparegut informacions que indiquen que ell també podria estar darrere de la filtració dels correus de la parella d’Ayuso.
Posterior remodelació territorial
Un cop hagi acabat aquest congrés federal, serà el torn de les federacions per celebrar els seus respectius congressos regionals. Serà llavors l’hora de renovar alguns lideratges després de la desfeta que va patir el PSOE a les eleccions autonòmiques del 28-M del 2023. Els socialistes, després del terrabastall de les eleccions autonòmiques del 28-M de 2023, només governen a quatre comunitats: la catalana, la castellanomanxega, l’asturiana i la navarresa; al País Basc són socis de govern de coalició amb el PNB del lehendakari Imanol Pradales. En els pròxims mesos els socialistes elegiran els nous secretaris generals d'Aragó (l’anticatalanista Javier Lambán no opta a la reelecció), Madrid (Lobato acaba de dimitir), Cantàbria, Castella i Lleó i Andalusia, on es posa en dubte la continuïtat de Juan Espadas.
Andalusia, per altra banda, és el territori on el PSOE vol marcar el punt d'inflexió per a la remuntada demoscòpica. Es tracta d’un feu històricament socialista en el qual el PP hi governa actualment amb majoria absoluta. Consideren que és indispensable recuperar el poder en aquesta comunitat autònoma per assegurar la continuïtat de Sánchez a la Moncloa en unes eventuals eleccions generals.