No han arribat gaires felicitacions al president electe Pere Aragonès des de Madrid. Una de les poques, això sí, ha estat la de Pedro Sánchez, que li ha dedicat un doble tuit protocolari, en català i en castellà. En la piulada al seu compte, el president del govern espanyol ha donat al dirigent d'Esquerra Republicana "l'enhorabona com a nou president de la Generalitat". El dirigent socialista ha assegurat que "la vacunació, la recuperació sense deixar ningú enrere i el retrobament entre catalans, i entre catalans i la resta d'espanyols, són tasques en què podem i hem de treballar plegats". I ha conclòs el missatge: "Fem-ho possible".

També aquest divendres, però, fonts de La Moncloa han enviat un avís a navegants davant del relleu a Sant Jaume: "La seva principal obligació i preocupació ha de ser la realitat", recordaven des de l'executiu central pocs instants abans de la investidura. Aquesta obligació i preocupació, afegien les mateixes fonts, "és la recuperació econòmica i social de Catalunya, en part danyada per la dècada tan frustrant de l'independentisme, que no ha conduït enlloc".

TUIT Sanchez Aragones investidura

Un cop investit Aragonès com a nou president de la Generalitat, i a l'espera que es conformi el nou Govern de Catalunya, una carpeta continua pendent d'obrir-se: la taula de diàleg entre l'Estat i Catalunya. Des del govern espanyol han "estès la mà" per a reprendre-la un cop passada la investidura. No es reuneix des del febrer de l'any passat, abans de la pandèmia. Una altra carpeta és la dels indults als presos polítics, que està pendent de l'informe del Tribunal Suprem. D'allà saltarà directament a la taula del Consell de Ministres.

Felicitació d'Urkullu

Des dels altres territoris de l'Estat, de moment, Aragonès no ha rebut gaires felicitacions. Ni el president valencià Ximo Puig ni la presidenta balear Francina Armengol han obert boca encara sobre l'elecció del president republicà. En canvi, el lehendakari Íñigo Urkullu sí que ha traslladat la seva "felicitació al Molt Honorable President de la Generalitat". En aquest sentit, el president del Govern basc li ha expressat "els millors desitjos en aquesta nova etapa que s'inicia per al poble català". Urkullu també li ha mostrat la seva "disposició per a tot allò que consideri necessari".

TUIT Urkullu Aragones investidura