Malgrat l’ofensiva de l’oposició, que fins i tot ha anat a la Junta Electoral Central, Pedro Sánchez no es deixa intimidar. El seu govern defensa que està actuant d’acord amb la normativa electoral, i és per això que en la seva reunió d’aquest divendres, ja en funcions, el Consell de Ministres ha aprovat més decrets socials. El més destacat, el de mesures urgents en matèria laboral, que inclou la recuperació de la prestació per als aturats de més de 52 anys. En el marc de la vaga feminista, aquesta ha estat l'única activitat institucional dels ministres.

Concretament, el PP de Pablo Casado va presentar un recurs davant del màxim òrgan electoral perquè rodes de premsa com les d’aquest divendres, per anunciar “mesures electoralistes”, se suspenguessin. La Secretaria d’Estat de Comunicació ja ha presentat les seves al·legacions recordant que sempre s’ha actuat així en democràcia, fent referència als precedents més immediats de Mariano Rajoy i José Luis Rodríguez Zapatero.

Amb el decret, l’executiu de Sánchez rebaixa de 55 a 52 anys l’edat per poder cobrar el subsidi destinat a aturats de llarga durada. El decret també inclou bonificacions als aturats de llarga durada, i mesures per impulsar el control de la jornada laboral i el pagament de les hores extra.

“Com és habitual en la democràcia espanyola, el govern informa sobre les mesures aprovades”, ha volgut deixar clar la portaveu Isabel Celáa a l’inici de la roda de premsa. I ha insistit: “Estem aquí per a complir amb la nostra obligació d’informar a la ciutadania”. Ha subratllat que són les tretzenes eleccions “des de la mort del dictador”, i que, per tant, “el nostre sistema està suficientment assentat”.

Segons ha explicat la ministra de Treball Magdalena Valerio, la recuperació de la prestació pels majors de 52 anys afectarà al voltant de 380.000 espanyols. A més, aquells que hagin tingut anteriorment contractes parcials, cobraran la totalitat del subsidi.

“Plenitud de funcions”

A l’espera de la resolució de la Junta Electoral Central, que ha de resoldre el conflicte aquest dilluns, el govern espanyol ha mesurat molt les seves valoracions polítiques aquest divendres, i s’ha limitat a presentar i detallar els acords del Consell de Ministres. “Les circumstàncies d’aquest govern no han estat les mateixes amb les quals han treballat altres governs”, ha lamentat Isabel Celáa.

Malgrat tot, la portaveu del govern espanyol ha deixat clar que el seu executiu “està en plenitud de funcions”, i que entrarà en funcions l’endemà de les eleccions del 28-A. “Són els usos i costums democràtics al llarg de 40 anys”, ha etzibat.

Finalment, sobre el 8-M, el govern espanyol s’ha posat al costat de la jornada de reivindicacions. “Aquest dia és important per a totes nosaltres, per a la lluita per a la igualtat”, ha dit.