D'aquí a onze dies, el president argentí Javier Milei trepitjarà Espanya. Ho farà dies després que es produís un conflicte diplomàtic entre el seu govern i l’espanyol, perquè el ministre Óscar Puente va fer broma amb el mandatari sud-americà acusant-lo de drogar-se, quan va referir-se en una xerrada sobre la forma del mandatari d’extrema dreta de comunicar-se. El cas és que el passat 29 de març ja va anunciar a través del seu compte de Twitter que participarà en un acte de campanya de Vox al palau de Vistalegre de Madrid per a les eleccions europees. El més curiós d’aquella decisió és que el president argentí no va demanar reunir-se ni amb el seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, ni tampoc amb el cap de l’Estat, el rei espanyol Felip VI.

Ho ha reafirmat aquest dilluns l’administració de Milei, el portaveu Manuel Adorni, que ha asseverat que en l’agenda del president argentí per aquells dies només hi figura el seu acte de suport al partit de Santiago Abascal. “En principi”, doncs, ha confirmat que tampoc no hi haurà una trobada amb Felip VI. Cal recordar que el rei espanyol sí que va assistir a l’acte de presa de possessió de Javier Milei com a nou president de la República Argentina. No ho va fer cap membre del govern espanyol. Sí que va fer acte de presència en aquest acte el líder de Vox, Santiago Abascal. 

Sigui com sigui, la visita de Milei a Madrid, sense seguir el circuit institucional habitual, es produirà després que esclatés un conflicte diplomàtic entre Argentina i Espanya, per unes declaracions del ministre Óscar Puente en les quals acusava el mandatari sud-americà “d’ingerir substàncies”, referint-se a la seva manera de ser. Aquest dimarts, el màxim responsable del departament espanyol de Transports s’ha disculpat —a mitges— de les seves paraules. “Si hagués sabut la repercussió de les meves paraules, no les hauria dit”, ha reconegut en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Així, Puente ha admès que va ser un “error” fer befa del president argentí davant d’unes 200 persones. Aquest dilluns, la portaveu del PSOE va ser preguntada sobre què opina la direcció del partit sobre les polèmiques paraules del ministre Óscar Puente. Es va produir en una “conversa distesa” dins “l’àmbit orgànic” del partit, va justificar Esther Peña, a banda de considerar que la resposta que ha donat l’administració argentina és “desproporcionada”, redactada amb “la ploma de Vox”.

Però el govern argentí ja ha donat per superat tot aquest assumpte. “Per a nosaltres, entenent tots els argentins, que un ministre d’un altre país digui que el nostre president ingereix no sé quines substàncies… és un comentari força agressiu”, ha asseverat Adorni, però alhora ha demanat que la situació “no escali”. “Està superat”, ha assenyalat en declaracions a la premsa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!