Aquest diumenge el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assistit a dos esdeveniments: la visita a les instal·lacions d'una cooperativa de fruites a Mula, Múrcia i al Congrés regional del PSOE. Ara bé, només un dels actes estava inclòs a l'agenda oficial del president: la visita a la cooperativa.  L'assistència al Congrés regional del PSOE a Múrcia era, per tant, un acte extraoficial del president i en el qual s'ha desplaçat utilitzant l'aeronau "Falcon", un mitjà de transport oficial, la qual cosa ha generat certa polèmica.

L'helicòpter oficial de l'Exèrcit de l'aire s'ha traslladat des de Cuatro Vientos fins a La Moncloa, on ha recollit el president del govern, que s'ha desplaçat fins a una base aèria de Múrcia, on ha enlairat al"Falcon" fins a l'aeroport de Corvera. Allà un cotxe l'ha traslladat fins a la cooperativa, segons apunta Vozpopuli. Poques hores més tard, el president ja es trobava al Cuartel de Artillería, que acull el Congrés regional del PSOE a la regió, on ha intervingut després del discurs del secretari general del PSRM-PSOE, José Vélez, on ha destacat que "el govern espanyol està compromès amb tots els territoris autonòmics". 

Altres polèmiques

El president de l'executiu ja ha protagonitzat altres polèmiques amb relació a l'ús de l'avió oficial de l'Exèrcit de l'Aire: un dels més cridaners a ser el que va realitzar per assistir amb la seva dona a un concert del Festival Internacional de Benicàssim l'estiu de 2018 a Castelló, on tenia una visita programada amb el president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig

Tanmateix, això ja ve de lluny. Els desplaçaments d'altres governants, com José Luis Rodríguez Zapatero o Mariano Rajoy també van aixecar polseguera durant els seus mandats. Així i tot, A Espanya no existeix una legislació que especifiqui quins viatges estan justificats i quins no.

El discurs de Sánchez

En el seu discurs de tancament del congrés, Sánchez, ha posat data a l'arribada del tren d'alta velocitat a Múrcia: el segon semestre de 2022 després de demanar aquest diumenge a l'Executiu autonòmic "que es comprometi i acosti l'espatlla" davant el col·lapse ambiental de la Mar Menor.

El secretari general del PSOE ha assegurat al nou líder socialista murcià, José Vélez, que l'executiu destinarà a Múrcia l'any vivent 723 milions d'euros d'inversions més 3.400 en lliuraments a compte prevists en els pressupostos generals de l'Estat (PGE) contra els quals va votar en PP en les Corts.

"Si hem de mesurar amb números quins governs han estat o no compromesos amb la Regió de Múrcia, en quatre anys el progressista donarà un 35% més de recursos que en altres punts el de Mariano Rajoy", ha quantificat.

Sobre el Mar Menor ha recordat el marc d'actuacions estatals per a recuperar-lo amb milions d'euros i ha assegurat que el seu Executiu "no vol confrontar amb Governs autonòmics, però igual que el d'Espanya s'està comprometent amb la regeneració i recuperació" d'aquest espai natural, demana "que el de Múrcia acosti l'espatlla i també es comprometi".

 

Imatge principal: Pedro Sánchez al Congrés Regional del PSOE a Múrcia / EFE