El president del govern espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha instat el seu partit a "ficar una marxa més" i accelerar de cara a les eleccions del 2023, les locals i autonòmiques, en algunes comunitats, i les espanyoles a la primavera. A Ferraz celebra aquest el Comitè Federal del PSOE, en el qual s'han ratificat els canvis proposats per Sánchez a la direcció del partit, durant la seva intervenció ha traslladat a la nova direcció del partit que "des d'aquest moment és una prioritat guanyar les pròximes eleccions". Sánchez ha assegurat que tenen ganes de guanyar. "Ho vam fer el 2019 i ho tornarem a fer, no en tinc cap dubte, el 2023", ha proclamat.

A partir d'aquest Comitè es faran efectius els canvis anunciats durant aquesta setmana. Així, la ministra María Jesús Montero substituirà Adriana Lastra com a sotssecretària general i la també ministra Pilar Alegría serà la nova portaveu del PSOE, reemplaçant així a Felipe Sicilia. El president del PSC i ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, passa a ser secretari de Memòria Democràtica i l'ex lehendakari i expresident del Congrés dels Diputats, Patxi López, assumirà el rol de portaveu al Congrés dels Diputats. Sánchez ha agraït la feina als càrrecs sortints i també "als companys que ocupessin les posicions" i els ha instat a tots a treballar "perquè Espanya segueixi avançant".

Reducció de gas

Pedro Sánchez, ha aprofitat la seva intervenció per parlar de la proposta de la Comissió Europea de reduir un 15% el consum de gas, l'ha rebutjat per complet, assegurant així que Espanya "no pot acceptar imposicions, sense debat ni consulta i que tindrien un efecte lesiu sobre el teixit industrial i sense benefici clar per a ningú". El líder dels socialistes ha indicat que el govern espanyol defensarà els interessos d'Espanya enfront de solucions imposades, "que a més no són eficaces". Tot i que, s'ha mostrat convençut que en els pròxims dies s'aconseguirà un acord "equilibrat i europeista". "El Govern treballa per augmentar la seva contribució de solidaritat europea, enviant tot el gas i l'electricitat que puguem, però haig de dir que defensarem els nostres interessos enfront de solucions imposades que a més no són eficaces", ha subratllat Sánchez.

En aquest sentit, Sánchez ha defensat que Espanya "comparteix els principis de solidaritat i unitat" per a garantir el gas a tots els països de la Unió Europea: "És el que estem fent ja, compartim gas amb els nostres països veïns de França i Portugal". Segons argumenta la proposta de la Comissió "no té en compte la situació de partida dels estats membres", que ha assegurat que "és el resultat dels esforços històrics per al desplegament de les infraestructures i la diversificació de les fonts que garanteixen el subministrament nacional".

Repercussions dels nous impostos extraordinaris

El líder del PSOE ha anunciat que el seu govern prohibirà que la banca i les grans elèctriques puguin repercutir els costos que els suposaran els nous impostos extraordinaris que estaran en marxa aquesta setmana. Sánchez ha avançat que els nous impostos que pretenen recaptar prop de 7.000 milions d'euros en dos anys es tramitaran com una proposició de llei que serà registrada en el Congrés la setmana vinent. "Demanem a les grans empreses el mateix que els consumidors que estan suportant l'assot de la crisi i que aquesta situació no derivi en sobresous dels seus màxims directius ni engreixament els seus beneficis", ha dit Sánchez. El president del govern espanyol ha criticat que la dreta vegi un problema en l'aprovació d'aquests impostos i ha recalcat que "en aquest text prohibirem que les companyies puguin traslladar els costos a la classe mitjana treballadora a Espanya".

"Cicle electoral amb garanties" 

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, a les portes de la seu del PSOE al carrer Ferraz de Madrid, també ha dit la seva sobre els nous canvis en la direcció del seu partit, i ha assegurat que el PSOE "sortirà avui més reforçat per seguir governant i afrontar el cicle electoral amb més garanties". Ha reconegut que són "moments difícils" per la situació econòmica, però ha demanat fixar un rumb com el que creu que va assenyalar Sánchez al debat de política general al Congrés: "Sortir tots junts d'aquesta situació pensant en els treballadors i les classes mitjanes i populars".

El líder dels socialistes catalans ha valorat positivament la incorporació de Miquel Iceta a l'Executiva del PSOE "és una bona notícia no per al PSC, sinó per al PSOE", ja que, segons Illa "Iceta és un valor segur i farà aportacions de molt nivell i solidesa". En aquest sentit, el líder socialista català ha dit que el PSC està disposat a "donar un cop de mà" en el que calgui i que donaran suport als canvis proposats per Sánchez.