La Comissió Europea ha proposat aquest dimecres un pla d'emergència amb reduccions obligatòries en el consum per fer front a la crisi del gas de Rússia. Aquest pla per reduir la demanda de gas a la Unió Europea implica actuar aquest mateix estiu i amb l'objectiu d'encarar un hivern en què cada vegada és més plausible que Rússia talli el subministrament. De fet, fa mesos que la possibilitat d'haver de passar el pròxim hivern sense el gas procedent de Rússia i haver de racionar l'energia que consumim va deixar de ser una mera hipòtesi a la Unió Europea. I, en les últimes setmanes, els senyals que aquest desenllaç podria estar més a prop del que molts dirigents europeus pensaven s'han multiplicat.

Davant aquest escenari, la Comissió Europea ha actuat amb clarividència. El document planteja una reducció del 15% del consum de gas total de cada país durant els pròxims vuit mesos, una ambició comuna per a tots els estats membres. La proposta de l'ens europeu, que pretén coordinar els països per oferir una resposta conjunta a la crisi, contempla mesures d'estalvi en llars i edificis públics, unes recompenses per a les empreses que siguin capaces de reduir el seu consum, així com incentius per a les indústries tinguin l'habilitat de canviar els seus combustibles habituals per fonts alternatives com la solar, segons l'esborrany de la CE. Un altre punt és l'oferiment de Brussel·les perquè es creïn sistemes de subhasta o licitació a través dels quals els Governs insten a la reducció del consum de gas dels grans consumidors industrials a canvi de compensacions financeres o estalvis addicionals.

La millor preparació per a la UE és actuar ja

Brussel·les creu que una "acció primerenca en l'àmbit de la UE" reduirà la necessitat d'una retallada de la demanda "més dolorosa a l'hivern" i enviarà un "potent senyal" al mercat que Europa "està preparada" per a una alteració del subministrament, cosa que pot ajudar a mitigar-ne l'impacte econòmic i sobre els preus. A més a més, el pla annexa un mecanisme per introduir objectius vinculants si les mesures voluntàries no fossin suficients i la situació així ho demandés. Malgrat tot, aquests llindars no estan detallats en l'últim esborrany.

"Després d'haver esgotat totes aquestes mesures, els estats membres potser necessiten començar a restringir parcialment o totalment el consum de grups específics de consumidors que hagin estat identificats en els seus plans d'emergència", ha afirmat l'Executiu comunitari, que amb l'anunci d'aquest dimecres donarà directrius per elaborar aquesta jerarquia de manera que es minimitzi l'impacte socioeconòmic. 

La Unió Europa ha remarcat que sobre la taula estan tots els possibles escenaris i problemes, i una d'aquestes situacions que contempla el pla de contingència, és la possibilitat que els fluxos "no es restableixin", segons ha indicat el portaveu principal de la Comissió Europea, Eric Mamer, preguntat pels possibles talls de subministrament de Gazprom.