El canceller alemany, Olaf Scholz, ha instat a acabar el gasoducte Midcat, que ara mor a Hostalric (la Selva) per abastir Alemanya, com una de les vies per rebaixar la dependència del seu país del gas rus. Scholz ha lamentat que la connexió amb França no estigui feta perquè, si s'hagués construit, ""Europa no estaria en la situació de carència en la qual ara ens trobem". En la primera roda de premsa d'estiu com a canceller, que la seva antecessora, Angela Merkel, va convertir en un costum, Scholz ha apostat per aquest projecte com a part d'una estratègia comuna i ha lamentat que Alemanya i molts altres països de la Unió van confiar en Rússia com a únic proveïdor.

Scholz ha reconegut que ha fet "molta campanya perquè afrontem aquest projecte" amb Espanya, Portugal i França, així com amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. El projecte MidCat de construir un gasoducte des d'Espanya fins al sud de França passant per Catalunya, iniciat el 2010, es va aturar el 2019 a l'altura d'Hostalric perquè aleshores es considerava poc econòmic, també a causa del gas natural més barat de Rússia. La Comissió espanyola dels Mercats i la Competència, conjuntament amb la francesa, van fer un dictamen desestimant el projecte, en part també pel poc interès de París. Però després de la invasió russa a Ucraïna, el gasoducte ara podria ajudar a fer que Europa fos menys dependent del gas rus, segons calcula Alemanya. Encara queden 226 quilòmetres per construir des d'Hostalric fins a Barbairan, a Occitània (França), on es podria fer l'enllaç europeu. Es calcula que el temps de construcció seria d'almenys dos anys, i el govern espanyol vol que la UE financiï les obres.

Actualment només hi ha dos gasoductes petits a Espanya en direcció a la resta d'Europa, amb una capacitat conjunta de 8.000 milions de metres cúbics anuals. Per comparar: el Nord Stream 2, que es va aturar a causa de la guerra, té una capacitat d'uns 55.000 milions de metres cúbics. "El primer any de carrera d'Econòmiques s'aprèn que cap estratègia d'importació i exportació pot resultar reeixida si tots els ous es posen en un mateix cistell, però sembla que la lliçó s'oblida quan s'arriba a la gerència", ha afirmat Scholz, per criticar la dependència del gas rus. Alemanya espera que la connexió amb l'Estat espanyol, s'estengui també a Portugal.

El Midcat és a la pràctica una extensió del gasoducte Medgaz, que comunica la costa algeriana amb Almeria i recorre la costa mediterrània.

Els dipòsits de gas d'Alemanya han arribat aquests dies al 75% de la capacitat, segons les últimes dades de l'Agència Federal de Xarxes, el nivell que segons els objectius del govern de Scholz s'havia de tenir l'1 de setembre.