La proposta d'Olaf Scholz comença a guanyar força. El canceller alemany va pronunciar-se ahir per instar els seus socis europeus a acabar el gasoducte Midcat per abastir el seu país, en un moment en què Alemanya podria veure's amenaçada per la falta de subministrament energètic a causa del conflicte obert amb Rússia. Un gasoducte que, actualment, resta interromput a l'altura d'Hostalric des del 2019. Iniciat el 2010, el projecte pretenia unir Espanya amb l'Europa central, però va abandonar-se perquè es considerava poc econòmic, especialment pel gas natural barat provinent de Rússia. Ara mateix queden 226 quilòmetres per construir des d'Hostalric fins a Barbairan, a Occitània (França), on es podria fer l'enllaç europeu.

Un projecte que ha rebut també el suport del govern català. Aquest mateix divendres s'ha pronunciat la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, que ha celebrat la proposta i ha recordat que l'executiu ja fa temps que l'exigeix. "Vam ser els primers a reclamar el rellançament del Midcat. En això coincideixo amb el canceller alemany, Olaf Scholz", ha dit en una piulada a Twitter. En aquesta línia, també ha destacat la "importància estratègia" de Catalunya "com a pont entre la Unió Europea i la Mediterrània, i més ara amb l'atac rus a Ucraïna". A més, ha aprofitat aquesta situació per demanar a la Comissió Europea que pressioni Madrid en relació amb un altre projecte: el corredor mediterrani. "Fa molts anys que el reclamem i és clau per a Catalunya, però també per a la UE", ha conclòs.

El govern espanyol, també a favor

I també la part espanyola veu el Midcat amb bons ulls. La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ho ha manifestat així també aquest divendres, aclarint quins són els terminis que calculen. "Estem treballant amb Enagás i Teragás per veure com accelerar una primera interconnexió amb menor complexitat", ha assegurat la ministra. En concret, creuen que el recorregut en territori estatal podria estar culminat en uns "vuit o nou mesos". A l'altra banda de la frontera, però, la responsabilitat és del govern francès. Així ho ha assenyalat Ribera, remarcant que "no té sentit que nosaltres correm molt si allò s'ha de convertir en un carreró sense sortida en el costat francès". Més enllà, el problema de tot plegat seran els Pirineus, per on s'hauran de connectar els gasoductes.

Oposició ecologista

Amb el suport del govern de Mariano Rajoy i de la Comissió Europea, que llavors ja buscava vies alternatives al gas rus arran de l'annexió de Crimea, els promotors del Midcat van rebre entre el 2013 i el 2019 més de 7,3 milions d'euros de fons públics europeus que només es van destinar a estudis preliminars. Mentrestant, el projecte va generar el rebuig d'una part del territori català, especialment dels grups ecologistes, i fins i tot es va crear la Plataforma de Resposta al Midcat. Ara, de renovar-se, podria tornar a suscitar les crítiques de les entitats socials.