Important anunci de Pedro Sánchez durant el debat de la moció de censura de Vox: la paralització de la reforma del CGPJ, que tants tocs d'atenció ha rebut des de les institucions europees. L'objectiu d'aquesta retirada és afavorir la negociació amb el Partit Popular de Pablo Casado. Concretament, des del faristol del Congrés dels Diputats, el president espanyol s’ha compromès a “aturar el rellotge” de la reforma del sistema d'elecció de l'òrgan del govern dels jutges per poder asseure's amb els populars.

En la seva segona i última intervenció durant el debat de moció de censura, el president del govern espanyol ha cridat tots els grups, especialment al PP, a convertir la moció de censura en un punt d'Inflexió, una “oportunitat per a construir”, una “moció constructiva”. Dirigint-se directament a Casado, l’ha instat a “renovar el poder judicial” a través del diàleg. “Jo avui faig un pas més: li anuncio que, per la nostra part, aturarem el rellotge de la reforma del CGPJ”, ha anunciat el dirigent socialista. L'ha instat a “asseure's un cop conclogui aquesta votació”.

Més enllà de l'anunci, Pedro Sánchez ha constatat, després de dos dies de debats, que Santiago Abascal “no compta amb cap suport perquè no té cap mena de projecte”. En aquest sentit, ha assegurat que “sap què fer amb els nacionalistes, amb els comunistes, amb els seus seguidors o amb els seguidors d'altres partits de dretes”, per no esmentar “les feministes, els homosexuals, els ecologistes, els immigrants o els masons”. En canvi, ha contraposat “no té ni la més remota idea de què fer amb Espanya”. I ha conclòs: “Serà derrotat i això serà un alleujament per a tots nosaltres. Lamento dir-ho, però vostè no és el salvador d’Espanya”.

Tocs d'atenció europeus

El president del Grup d'Estats contra la Corrupció (GRECO) del Consell d'Europa, Marin Mrcêla, s'ha adreçat per carta al Ministeri de Justícia per advertir-li amb duresa que la iniciativa legislativa del govern del PSOE i Podemos per rebaixar la majoria necessària per renovar els membres del Consell General el Poder Judicial (CGPJ) "s'aparta de les normes del Consell d'Europa" relatives a la composició de consells judicials i la tria dels seus càrrecs.