Fins a tres tribunals superiors de Justícia --País Basc, Navarra i Canàries-- ja han rebutjat mesures com el toc de queda nocturn. Però Pedro Sánchez continua defensant que les comunitats disposen d'"eines suficients" per a fer front al coronavirus sense l'estat d'alarma. En aquesta idea ha insistit aquest dimarts des de La Moncloa. "L'estat d'alarma és el passat i cal mirar cap al futur", ha sostingut el president del govern espanyol. A més a més, ha afegit, les circumstàncies són unes altres, gràcies especialment a l'avançament del procés de vacunació. "Estem a 99 dies de la immunitat de ramat", ha reblat, posant en marxa el compte enrere.

En declaracions als mitjans al costat del president argentí Alberto Fernández, que es troba de gira europea, Pedro Sánchez ha exigit "coherència" als partits de l'oposició que el critiquen, perquè "no pot ser" que a l'octubre votessin en contra de l'estat d'alarma i "el demanin ara" quan ha decaigut. De la mateixa manera, el dirigent socialista ha descartat la possibilitat d'una reforma de la legislació sanitària en cas que el Tribunal Suprem també tombi les restriccions de les comunitats autònomes. "Una llei ordinària no substituirà mai la Constitució", ha recordat el president espanyol.

Sánchez ha volgut subratllar que el ritme de vacunació, que s'accelera cada dia, permet endinsar Espanya en una nova etapa. "Estem a 99 dies d'aconseguir el 70% de la població vacunada i al llarg d'aquests mesos les comunitats tenen amplis instruments per plantar cara a la pandèmia en l'estat actual", ha resumit el dirigent socialista. I hi ha insistit: "En el si del Consell Interterritorial tenen els instruments per plantar cara amb eficàcia i contundència al control de la pandèmia".

Aquest mateix dimarts, el Tribunal Superior de Justícia de Navarra ha denegat el toc de queda nocturn decretat pel Govern de Maria Chivite per evitar la proliferació dels botellots en considerar que la mesura "no supera el cànon de necessitat i proporcionalitat". El Tribunal tampoc no ha ratificat l'horari de tancament de les terrasses dels establiments d'hostaleria, fixat en l'Ordre foral a les 22.00 hores, en ser una mesura lligada al toc de queda.

Esmena a Campo

Paradoxalment, va ser el govern espanyol qui aquest dilluns va obrir la porta a una reforma de la legislació ordinària, que tant ha reclamat Pablo Casado. El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va obrir-se ahir a la possibilitat de "realitzar canvis legals addicionals" perquè les comunitats autònomes puguin afrontar la pandèmia després de l'estat d'alarma si "es desprèn la necessitat" de les resolucions del Tribunal Suprem, l'encarregat d'unificar criteris per a tot el país. Així ho va expressar el titular de Justícia en una tribuna publicada al diari El País, en la qual defensava que és "raonable que si hi ha disparitat de criteris" sigui l'Alt Tribunal el que "marqui la pauta comuna".