La ministra d’Indústria, Reyes Maroto, s’ha acomiadat aquest dimarts del seu càrrec en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. “Probablement aquesta serà la meva darrera roda de premsa”, ha assenyalat qui serà candidata del PSOE a l’alcaldia de Madrid en les eleccions del 28-M. D’aquesta manera, Maroto ha evidenciat que Pedro Sánchez impulsarà una crisi de govern de forma immediata per tal de renovar —almenys— les dues ministres que es presentaran als comicis del 28-M: la ministra d’Indústria i la de Sanitat, Carolina Darias, que intentarà aconseguir l’alcaldia de Les Palmes de Gran Canària.

De totes maneres, tot i haver estat preguntada pels periodistes, Reyes Maroto no ha concretat quan es produirà aquesta remodelació de l’executiu. “Això ja ho determinarà el president del govern”, ha assenyalat la ministra. El seu comiat l’ha anunciat després d’haver explicat l'aprovació al Consell de Ministres d’inversions pel vehicle elèctric i connectat, a més de mesures per protegir els consumidors gasintensius. De la mateixa manera, ha assenyalat que la seva temporada dins del govern espanyol ha estat “il·lusionant” perquè ha pogut desenvolupar una política industrial a l’alçada, segons ella, del que “el país necessitava”.

La crisi de govern a La Moncloa s’haurà de produir tant sí com no si Sánchez vol enviar a les candidatures de Madrid i Les Palmes de Gran Canària a les seves dues ministres. El 28-M s’apropa i, per tant, és ja només qüestió de dies que aquesta remodelació es pugui produir. De moment, però, aquesta remodelació es concreta a les dues ministres.

Quan hi va haver fortes tensions dins l’executiu de PSOE i Podemos per les diferències —encara existents i ben vives— entre els dos socis de govern al voltant de la llei del ‘només sí és sí’, apareixien rumors sobre la possibilitat de castigar Podemos i renovar els ministres de l’ala morada. Tot i que aquesta porta mai no pugui estar del tot tancada, el president Pedro Sánchez va reiterar en més d’una ocasió que els seus ministres de Podemos tenien tota la seva confiança.

Optimisme amb la llei d’habitatge tot i el fracàs de la mordassa

Aquest dimarts el Congrés dels Diputats ha tombat la reforma de la llei mordassa a causa de la negativa d’ERC i Bildu d’aprovar una modificació fluixa —a parer de les dues formacions independentistes— de la llei aprovada pel govern de Mariano Rajoy. Així doncs, fonts de La Moncloa assenyalen que aquest fracàs no és en cap cas dels dos socis del govern espanyol (tot i que hi ha hagut alguns retrets per part de Podemos al PSOE), sinó de la negativa d’ERC i Bildu de tirar-la endavant. En aquest sentit, afirmen que l’episodi d’aquest dimarts “no és cap mal auguri” d’un fracàs en la llei d’habitatge.