La crisi de govern és imminent, però Pedro Sánchez esperarà que passi la moció de censura de Vox amb Ramón Tamames. Així ho ha confirmat aquest dimecres el mateix president del govern espanyol, que ha volgut deixar clar, també, que les seves intencions passen només per rellevar les ministres Reyes Maroto i Carolina Darias, en tant que són candidates del PSOE a les alcaldies de Madrid i Les Palmes de Gran Canària, respectivament, en les eleccions del 28-M.

Sánchez ha anunciat aquesta crisi de govern posterior a la moció de censura de Vox enmig d’una roda de premsa conjunta amb el primer ministre portuguès, António Costa. Tots dos han comparegut després d’haver celebrat una cimera entre tots dos països a l’illa canària de Lanzarote. En la roda de premsa, el president del govern espanyol ha volgut agrair la feina “extraordinària” que han fet Reyes Maroto com a ministra d’Indústria i Carolina Darias com a màxima responsable de Sanitat.

De fet, l’anunci de Pedro Sánchez ha arribat l’endemà que la ministra Reyes Maroto s’acomiadés del seu càrrec en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres indicant que la seva etapa per La Moncloa havia sigut “il·lusionant”. Va ser d’aquella manera com un membre de l’executiu espanyol evidenciava que la crisi de govern seria imminent. En les darreres hores s’ha especulat sobre la possibilitat que la crisi de govern es produís aquest cap de setmana, però Sánchez ha esvaït els dubtes i ha deixat clar que, com a mínim, caldrà esperar fins dimecres, dia en què es preveu que acabi la moció de censura de Ramón Tamames.

Només Reyes Maroto i Carolina Darias

L’altre dubte que ha esvaït aquest dimecres el president Pedro Sánchez és que la crisi de govern es limitarà només a la substitució de Reyes Maroto i Carolina Darias. Quan van començar a córrer les primeres veus d’una crisi de govern el PSOE estava fortament enfrontat amb Podemos per la crisi de la llei del ‘només sí és sí’, per molt que la qüestió no hagi quedat encara resolta. Llavors, s’especulava amb la possibilitat de castigar Podemos i rellevar els ministres de color morat, o fins i tot expulsar el partit de la coalició.

Aquesta possibilitat, però, ha quedat enterrada avui pel mateix president de l’executiu espanyol. La crisi de govern s’ha de produir tant sí com no, perquè si Reyes Maroto i Carolina Darias volen ser candidates a les eleccions del 28-M, han de dirigir-se a la campanya electoral sense ser ministres. Ara totes les travesses se centraran en encertar la data definitiva de la crisi de govern i saber qui substituirà les dues ministres al capdavant d’Indústria i Sanitat.