El govern espanyol no entra, de moment, en el fons de la qüestió sobre el mecanisme de la Generalitat per a cobrir les fiances del Tribunal de Comptes. Encara s’està estudiant el decret del conseller Jaume Giró. Així ho ha explicat la portaveu María Jesús Montero i ho ha reiterat, després, Pedro Sánchez. De gira pels països bàltics, el president del govern espanyol ha avisat que, si conclouen que no està “subjecte a dret”, serà recorregut com fan amb altres lleis i normes autonòmiques que no s’ajusten a la legalitat. De moment, cap mena de claredat.

En roda de premsa a Estònia, amb la primera ministra Kaja Kallas, el president espanyol ha recordat que sempre han defensat que les normes han d’estar “subjectes a dret”. És per això que estudiaran el decret de la Generalitat. “Si està subjecte a dret, res a objectar; si no, haurem de recórre’l”, s’ha limitat a dir Sánchez, que ha deixat tots els escenaris oberts. Ha remarcat que està sent “objecte d’estudi” i que “no pot dir res més” fins que no conclogui aquesta anàlisi jurídica.

La fórmula escollida ha estat la creació d’un un Fons Complementari de Riscos que dependrà de la Generalitat i comptarà amb una dotació inicial de 10 milions d'euros, amb l'objectiu de "protegir tots els servidors públics" i fer front a les reclamacions judicials o administratives a treballadors públics i alts càrrecs. Fonts del govern espanyol admeten que la majoria de comunitats autònomes compten amb pòlisses per a cobrir les responsabilitats patrimonials d’alts càrrecs en l’exercici de les seves funcions. Malgrat tot, asseguren que la fórmula del Govern Aragonès és “una mica estranya”.

En canvi, la dreta i l’extrema dreta tornen al mateix camí de sempre: tant el PP i Ciutadans com Vox han anunciat accions judicials contra el Govern de la Generalitat pel fons complementari de riscos de deu milions d’euros. En una piulada a Twitter, Pablo Casado ha afirmat que és una "malversació inadmissible" i un "frau dels que van malgastar els diners dels espanyols per donar un cop a l'Estat".

L’augment de casos

El president del govern espanyol també ha estat preguntat per possibles noves mesures davant l’increment de casos de covid-19 entre els més joves. Ha fet saltar les alarmes de diverses comunitats autònomes. El govern de Castella i Lleó fins i tot ha plantejat fins i tot recuperar el toc de queda. Sánchez, però, ha tancat la porta a noves normes. “Al Consell Interterritorial, en funció de l’evolució, hi ha una sèrie de respostes que poden donar les comunitats autònomes”, ha indicat. Ha insistit que el procés de vacunació avança a molt bon ritme i ha dirigit un missatge als més joves: malgrat la fatiga pandèmica, que “no abaixem la guàrdia”.

 

Imatge principal: El president Pedro Sánchez amb la primera minitra d'Estonia Kaja Kallas / Foto: EFE