Després de dies amb un perfil baix i moltes crítiques per part de l'oposició, Pedro Sánchez ha reaparegut a l'escena política de la mà dels principals líders de la Unió Europea (UE). En una compareixença davant els mitjans amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; al president del Consell Europeu, Charles Michel, el president espanyol s'ha mostrat com un líder al capdavant de la crisi d'Afganistan. 

Les crítiques d'inacció i indiferència que col·leccionava de l’opció han estat ofegades per la llarga llista d'elogis que li han dedicat Von der Leyen i Michel. No és d'estranyar, ja que Sánchez ha ofert la base de Torrejón d'Ardoz com a hub per a gestionar els evacuats. En altres paraules, el president espanyol ha saltat voluntàriament a la palestra per afrontar un dels temes que més compromet als estats europeus: els refugiats

La base de l'exèrcit de l'aire espanyol que els dos líders europeus han visitat juntament amb el president espanyol està preparada per acollir unes 800 persones. S'espera que vagin arribant col·laboradors afganesos de les forces europees en els següents dies i que des de la base siguin redistribuïts per als diversos estats membres. És un tipus de funcionament en la gestió de les persones refugiades que ja s'ha posat en marxa. "Moltes d'aquestes persones ja s'han redistribuït a Dinamarca o països bàltics", ha explicat Sánchez

Vies segures, països veïns

La solució logística en la gestió dels evacuats d'Afganistan ha estat un respir per les potències europees, però només de forma momentània. Immediatament després d'agrair la solidaritat espanyola i elogiar com aquest representa la solidaritat europea, Von der Leyen ha deixat molt clar que la prioritat europea és contenir els fluxos migratoris. La presidenta considera més convenient que els afganesos puguin acabar tornant a Afganistan o que es quedin en països veïns. 

Tot i voler prioritzar que les persones que migren de l'Afganistan no s'apropin en accés a Europa Von der Leyen ha reconegut la necessitat de crear vies de migracions segures. Es tracta d'una proposta que vol transmetre en ala pròxima reunió del G7, on el tema de conversa per excel·lència serà l'Afganistan.

Sense diners i sense reconeixement

Respecte a la relació actual de la UE amb els talibans, la presidenta Von der Leyen ha estat molt clara: "Tenim contacte operacional amb els talibans, per coses com l'evacuació a l'aeroport de Kabul. Això és diferent de les converses polítiques. No parlem políticament amb els talibans, no els reconeixem". 

En la mateixa línia Von der Leyen ha sentenciat que: "Cap euro de la Unió Europea destinat a l'ajuda humanitària caurà en les mans d'aquells que neguen els drets humans". Això no vol dir que la UE no vulgui mantenir l'ajuda humanitària a la zona, simplement remarca sota quines condicions es podran rebre o no els diners europeus. 

 

Imatge principal: El president del govern Espanyol, Pedro Sánchez, durant la compareixença amb els líders europeus a la base de Torrejón de Ardoz / Efe