Santiago Abascal li ho ha posat novament en safata. Durant la seva presentació com a candidat de la moció de censura, el líder ultra ha tornat a referir-se al govern espanyol de coalició com "el pitjor dels últims 80 anys", incloent la dictadura franquista. En la resposta, Pedro Sánchez s'ha sentit molt còmode contraposant l'Espanya "plural" i la dreta postfranquista. Mentre Sánchez i Iglesias proposen un país on hi càpiga tothom, l’extrema dreta prefereix “el govern que es vaninclinar davant Hitler” o que “va perseguir, empresonar i executar milers d’espanyols” per ordre del dictador Francisco Franco. Ha instat Pablo Casado a trencar definitivament amb els ultres i votar no.

El president del govern espanyol no hi estava obligat, però ha decidit respondre a Abascal després de tres hores i mitja d'intervenció dels ultres a l'hemicicle. El primer que ha constatat és que hi ha hagut "molts insults" i "cap proposta". Ha avisat que no entraria en provocacions, i hi ha entrat poc, limitant-se gran part de la rèplica a repassar la seva acció de govern. “Aquesta moció és de tot menys constructiva; no ha vingut aquí pensant a obtenir la confiança de la cambra”, ha replicat. “Sap que no té la menor possibilitat d'obtenir la confiança de la cambra. Què fem aquí?”, li ha preguntat.

El dirigent socialista sí que ha entrat a valorar les afirmacions sobre els últims 80 anys. Ha dit que no és una referència temporal “a l’atzar” i hi ha posat context.  Ha recordat que Vox considera pitjor aquest govern que el que “es va inclinar davant Hitler”, va enviar milers d’espanyols a lluitar amb l’Alemanya Nazi (División Azul), va "perseguir, empresonar i executar" milers de dissidents, va empresonar homosexuals o va convertir Espanya en el segon país del món amb més desapareguts, entre altres “efemèrides” de la dictadura franquista.

“Vostè odia Espanya tal com és”, ha denunciat Pedro Sánchez, que li ha rebatut que “a un patriota no li sobra la meitat dels compatriotes com a vostè li sobren”. L’ha comparat amb Blas Piñar, que en el seu moment va treballar contra la Constitució del 78, o amb els qui van animar Tejero al cop d’Estat del 23-F. I li ha etzibat: “Vostès no són constitucionalistes. Tracten d’aprofitar i reapropiar-se de la Constitució a la seva conveniència".

El president espanyol ha qualificat tot plegat com un “desplegament de propaganda” que només buscar “sembrar la discòrdia i l’odi entre espanyols” i “distreure” els espanyols dels problemes reals. Ha ridiculitzat els seus arguments, després que el líder ultra hagi dibuixat la Unió Europea com la Unió Soviètica o hagi insistit en el “virus xinès”.

Acusa d'inflar l'independentisme

Davant les ofensives de l’extrema dreta, Sánchez ha defensat, sobre el conflicte català, que “cal retrobar-nos en aquell punt que vam deixar d’escoltar-nos”, qüestió que passa pel diàleg. “No se m’acut tasca més noble i patriòtica que deixar com a llegat un país en concòrdia”, ha rebatut el mandatari espanyol. Per contra, ha comparat, Vox planteja com a alternativa “empresonar centenars de milers de catalans, assetjar les llengües cooficials i acabar amb l'Estat autonòmic, amb el cor del pacte constitucional”.

El president espanyol també ha acusat Vox d'alimentar l'independentisme. "Un sector de la societat catalana dubta que el seu progrés sigui compatible amb el d'Espanya, i l'única resposta que vostès tenen per aquests dubtes és confirmar-los", ha assegurat. "Són els millors aliats dels separatistes més recalcitrants", ha reblat. Ha avisat que la solució no passa per dissoldre la Generalitat "i a qui no li agradi llenya fins que parli la llengua de l'imperi".

Insta Casado a votar ‘no’

Sánchez ha acabat la seva intervenció dirigint-se directament a Pablo Casado, a qui ha reclamat que voti no i aturi la deriva, que “no es deixi arrossegar per la temptació autoritària de l’extrema dreta”. I ha enviat un avís a navegants: “El candidat mai no en tindrà prou. Sempre li demanarà més. I cada cop de cedeixin més, més els menysprearan i els diran derechita cobarde”. Per això ha de votar en contra de la moció. “No n’hi ha prou posant-se de perfil, abstenint-se”, ha conclòs.