Nou episodi problemàtic de l'11 de setembre. Una parella ha denunciat que dissabte els van prohibir l'entrada a l'exposició del govern militar de Barcelona pel simple fet de portar la samarreta de la Diada.

En Domènec Martínez, un veí de Salt (Gironès) que va baixar a la capital per participar en les manifestacions, ha explicat a ElNacional.cat que al matí passejava amb la seva parella pel port i li va cridar l'atenció una exposició d'enginyers que acull el govern militar de Barcelona. Un dels vigilants els va desitjar en català una "bona Diada", però quan van decidir-se a entrar no els ho van permetre.

Simbologia política i neutralitat

L'individu ha relatat com el mateix vigilant els va fer esperar a l'entrada a què arribés una companya seva, que va resultar ser "una caporala" de l'exèrcit que els va prohibir l'entrada. "Se’ns adreçà en castellà i ens digué que amb aquella samarreta (de la Diada 2021) no podíem entrar perquè tenia simbologia política i ells eren neutrals", ha explicat en Domènec.

La caporala va insistir i els va dir que si en lloc de vestir una samarreta de l'Assemblea fossin "de Vox o Podem faria el mateix". Quelcom que no va agradar a la parella, que va dir-li a la militar que no es traurien la peça de roba. "La veritable neutralitat seria deixar entrar a tothom", li van dir, però no va fer cas i va deixar-los ben clar que amb la samarreta de la Diada no entrarien.

Entrada... lliure?

"Tant ella com nosaltres vam ser respectuosos en tot moment", ha assenyalat en Domènec, que també ha descrit com es van girar i van marxar "una mica empipats". "Ignoro si eren ordres o va sortir d'ella, però enlloc diu res al respecte. En el rètol de l'entrada, com es pot veure, diu que l'entrada és lliure", ha conclòs.

Si bé aquest cas és un problema, no és per res equiparable a l'agressió ultra que van viure Rai López i Àlex Garcia al final de la Diada. Els activistes van explicar dissabte vespre com un grup de cinc feixistes van agredir-los brutalment, fins al punt de fer molt mal a un dels dos a la cara.

samarreta diada 2021 Unisex

La samarreta de la Diada 2021 / ANC

I és que la Diada 2021 va ser tensa, també pels aldarulls que es van viure davant la comissaria de via Laietana entre la policia i els manifestants. Fum, antiavalots, crits i objectes voladors... hi va haver de tot.

La resta de la jornada sí que va ser més tranquil·la, quan es va aconseguir assolir la xifra dels 400.000 manifestants per protagonitzar la mobilització més gran d'Europa de l'era postcovid. La manifestació va ser tan gran que va sorprendre a tota mena de mitjans internacionals, que es van fer ressò de la Diada 2021.

 

Imatge principal: Milers manifestants amb la samarreta de la Diada 2021 / Sergi Alcàzar