L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha presentat aquest diumenge la samarreta que pretén omplir els carrers de tot Catalunya durant la pròxima Diada 2023. Amb la vista posada en l'Onze de Setembre, quan manquen menys de tres mesos per aquesta data, l'entitat ja ha començat a presentar alguns detalls de cara a la manifestació independentista. En concret, ha donat a conèixer la indumentària que, com cada any, es posarà a disposició del públic.

📌 Diada 2023 | Així serà la manifestació de l'11 de setembre: a la plaça Espanya i amb quatre columnes
 

🎶 Concerts de la Diada 2023: Actuacions, artistes i horaris
 

En aquesta ocasió, la samarreta serà majoritàriament de color blau marí, si bé combinarà amb el groc i el blanc. Un disseny pictòric que "no s'ha hagut de pensar gaire", segons la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ja que vol ser una autèntica picada d'ullet a la Unió Europea, especialment tenint en compte que la gran manifestació tindrà lloc durant la presidència espanyola de la institució. "És un color que vol interpel·lar Europa, tot i que de vegades mira cap a una altra banda i no entén que no som Espanya". En aquesta línia, Feliu ha assenyalat que Europa "no serà efectivament democràtica" fins que Catalunya pugui exercir la seva plena llibertat a través de l'autodeterminació, i deixi de ser vista com una "sucursal" espanyola.

Pel que fa al lema principal, de color blanc i al centre de la samarreta, enguany serà 'Via fora!'. Es tracta d'un missatge històricament català, propi de l'època medieval, i que servia de crida a la població per sortir als carrers i defensar el país i les llibertats d'una amenaça externa o interna. Dolors Feliu ha reconegut que aquest lema també es va plantejar com una possibilitat per a la samarreta de l'any passat, si bé no va prosperar i ara s'ha decidit recuperar-lo. "Defensarem el país amb les eines democràtiques que vam prendre l'1 d'octubre, però també amb mobilitzacions al carrer", ha dit la presidenta. Al costat del lema, un seguit de cares de perfil volen demostrar la "transversalitat" del moviment independentista.

11s anc
Dibuix central de la samarreta de l'ANC per la Diada 2023

La Diada, enmig d'una "nova finestra d'oportunitat"

Durant la seva intervenció, Dolors Feliu ha assenyalat que la jornada d'enguany serà "més reivindicativa que mai" perquè tindrà lloc durant una "nova finestra d'oportunitat". I ho serà per dues raons. D'una banda, perquè durant la segona meitat del 2023 Espanya presidirà les institucions europees, i una gran mobilització de país l'11 de setembre servirà per mantenir viu el conflicte amb l'estat i subratllar el desig d'independència que encara existeix a Catalunya. I d'altra banda, perquè la Diada podria produir-se en un moment molt proper a la investidura d'un nou govern a Espanya, després de les eleccions generals d'aquest 23 de juliol --un executiu que podria articular-se de la mà del Partit Popular i de Vox--. És per això que l'alternativa a la mobilització "és la submissió total". "No ens aixecarem només per protestar, també per dir el que volem ser, i volem ser una nació lliure", ha dit.