La iniciativa Salvem Casa Vallmanya ha reivindicat aquest diumenge la restauració de Cal Macià en el 89è aniversari de la mort del president Francesc Macià. El col·lectiu s'ha concentrat davant la que va ser la seva residència familiar a Vallmanya (Alcarràs), la qual lamenten que "cau a trossos, abandonada a la seva sort per totes les administracions", i han assenyalat l'alcalde del municipi, Jordi Janés (ERC), per no actuar a temps. La protecció de l'edifici és una petició que diverses entitats i figures de la política catalana porten fent des de fa anys, perquè es troba al límit de la desaparició, tot i que està catalogada com a bé cultural d'interès local.

"A Cal Macià no li queda temps!"

Així, el col·lectiu que reclama la protecció i restauració de Cal Macià a Vallmanya ha demanat per tercer any consecutiu davant l'edifici que s'escoltin les seves reclames. Una desena de persones s'hi han concentrat aquest 25 de desembre darrere una pancarta amb el lema 'Ja que Jordi Janés passa de tot... la Generalitat ha d'actuar', per exigir una solució abans que sigui massa tard. "Vilagrà i Aragonès, a cal Macià no li queda temps!", han alertat. 

La residència familiar del president Macià cau a trossos

El mes de juliol es va produir un nou esvoranc a la teulada la coberta principal de la casa Vallmanya que va fer saltar totes les alarmes. "S’ha fet evident l'agònic avenç del procés de degradació de Cal Macià-Casa Vallmanya", denunciava, aleshores, el col·lectiu Salvem Casa Vallmanya en un comunicat de premsa. La Diputació de Lleida i el Govern han comunicat a l'Ajuntament d'Alcarràs la predisposició a signar un acord entre les tres administracions per fer front a les obres de rehabilitació i consolidació de la masia. El pla inicial és fer un conveni que suposaria l'ingrés de 300.000 euros en dos anys a parts iguals, així com la compra de la casa per convertir-la en una propietat pública. En aquest sentit, la plataforma creu que la proposta de les institucions és una "finestra d'oportunitat", la darrera abans d'una ruïna que es preveu propera si no s'actua en els pròxims mesos.

La plataforma Salvem Casa Vallmanya fa temps que reivindica la necessitat de conservar aquest edifici. El passat abril es van manifestar sota la pluja més d'un centenar de persones. En un comunicat posterior a la concentració, els artífexs de la mobilització posaven en relleu que d'aquesta manera volien pressionar l'Ajuntament perquè executés l'opció de compra que té sobre l'immoble, demanant que es deixi d'"excuses econòmiques i de tota índole sobre l'adquisició".