El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat que els membres del seu Govern "ens sentim continuadors de l'obra de Macià". Ho ha expressat en un discurs des de la tomba del president Francesc Macià, al cementiri de Montjuïc. Macià va morir el dia de Nadal de 1933, ara fa tot just 89 anys, i per això aquest diumenge diversos partits i institucions catalanistes li han retut homenatge i han escenificat una ofrena floral, com ja és tradició. En el seu discurs, Aragonès, ha reivindicat que el seu Executiu s'emmiralla en el llegat de Macià, sobretot en la lluita per la llibertat de Catalunya i els avenços en drets socials.

"Macià ens interpel·la i ens inspira"

En el breu discurs pronunciat des del cementiri de Montjuïc, el president Pere Aragonès ha parlat de Macià com el "primer president de la Generalitat contemporània". En aquest sentit, ha remarcat que "si avui tenim Generalitat" és gràcies a la seva obra política, marcada per la "normalització institucional" i el "valor" que els va atorgar. Ha posat l'accent en el fet que actualment la Generalitat, "també republicana", "ens sentim continuadors de l'obra de Macià", especialment pel que fa a l'acció política cap a la independència i el "compromís amb la justícia" i la "igualtat social". "La figura de Macià ens interpel·la a seguir lluitant i ens inspira amb els seus valors republicans", ha afegit Aragonès. Després dels parlaments, Aragonès ha lamentat que "el discurs del Rei no ha aportat res de nou", en referència a les paraules de Felip VI durant la nit de Nadal.

Òmnium creu que la defensa de la República catalana és "més necessària que mai"

Per la seva banda, Òmnium Cultural ha defensat que la república catalana és més "més necessària que mai" després del discurs del rei Felip VI d'aquest Nadal. La vicepresidenta de l'entitat, Marina Gay, ha lamentat que el monarca no hagi tornat a demanar "perdó" per la repressió de l'1 d'Octubre i ha reivindicat la figura del president Macià. "Reivindiquem la seva figura per la seva contribució en la política i en la construcció del nostre país i ens fa refermar en les nostres conviccions i en els nostres objectius polítics per aconseguir una república catalana perquè el nostre país que sigui lliure i justa", ha dit. Alhora, ha denunciat les 4.200 persones represaliades i exiliades. "Encara tenim persones exiliades com el president Puigdemont, Marta Rovira i la resta d'exiliats que no podran celebrar Nadal, precisament per aquesta repressió de l'estat espanyol. Per tot això, avui més que mai és necessari reivindicar els ideals, els valors i la força que va representar en el seu moment el president Macià en la defensa de la llengua, la cultura i el nostre país", ha afegit Gay.