Desenes de persones convocades per Salvem Cal Macià, han celebrat aquest dilluns a les portes de la casa de Vallmanya a Alcarràs l'acord anunciat divendres passat per la Generalitat i la Diputació de Lleida per comprar i restaurar l'immoble on estiuejava Francesc Macià. El portaveu de l'entitat popular, Ferran Dalmau, ha recordat els tres anys de lluita per preservar l'espai i ha advertit que vetllaran perquè "no hi hagi passes enrere" en la seva preservació i que volen "ser part activa" en la definició dels seus usos.

Coincidint amb el 90è aniversari de la mort de Macià, s'ha anunciat que aquesta convocatòria anual que impulsa el teixit popular del Segrià es reconvertirà en una jornada de record a la figura de Macià.

Participació en el futur de la casa de Vallmanya

El portaveu de Salvem Cal Macià ha defensat que tenir veu en el futur de la casa de Vallmanya "és un dret que ens hem guanyat a pols" al llarg dels darrers tres anys, "doblegant l'immobilisme i la desídia administrativa i aconseguint, amb la pressió popular, aquesta primera victòria".

Malgrat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que s'ha declarat la casa Vallamanya com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), Dalmau ha assegurat que encara no se'ls ha notificat formalment "com la consellera de Cultura Natàlia Garriga va deixar a entendre que passaria", i que, per tant, esperen que això es constati amb fets després que presentessin un recurs d'alçada a la seva primera negativa.

Els participants en l'acte d'aquest dilluns han desplegat una pancarta on es podia llegir: "Victòria popular: Cal Macià és del poble". A continuació, han brindat amb cava i han fet públic que pensen mantenir activa per part del teixit popular i associatiu del Segrià aquesta convocatòria anual a Vallmanya en el dia de Nadal, reformulant-la en una jornada de record i tribut a la figura de Francesc Macià, en l'espai que fou residència seva, per part d'entitats i associacions memorialistes.

Restauració de la casa Vallmanya

La Generalitat i la Diputació de Lleida destinaran 920.000 euros en la compra i restauració de la casa de Vallmanya. D'aquest import, 120.000 euros s'invertiran a adquirir la finca, fins ara de propietat privada, i la resta serviran per restaurar la casa on estiuejava el president Francesc Macià, que des de fa anys es troba en estat d'abandonament.

Així ho contempla l'acord entre les dues administracions i l'Ajuntament d'Alcarràs per recuperar aquest patrimoni històric. La previsió del consistori és que l'any vinent es facin les obres d'urgència per frenar el deteriorament de la casa, que consistiran en l'apuntalament de l'estructura i el canvi de teulada, i que de cara al 2025, s'iniciïn les obres de restauració.