L'acord de pressupostos encara cueja. Malgrat l'entesa escenificada la setmana passada entre el PSC i ERC, els socialistes encara han volgut treure cullerada de la cessió dels republicans i furgar una mica més en la ferida. Un dels principals esculls que feia impossible l'acord era la infraestructura de la B-40, que finalment va desllorigar-se gràcies a la cessió escenificada pel Govern de Pere Aragonès, el qual acabava comprant la posició del PSC. Sobre aquest punt, el pacte final demanava "fer efectiu, dins del primer trimestre de 2023, amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana el conveni d'acord i finançament que garanteixi la redacció del projecte de la Ronda Nord dels sistemes urbans de Terrassa, Sabadell i Castellar", així com "l'execució de les obres per part del Govern de la Generalitat de Catalunya".

Un gripau difícil d'empassar per a Aragonès, i encara més difícil per al conseller de Territori, Juli Fernàndez, que durant la seva etapa com a alcalde de Sabadell va fer de l'oposició al projecte de l'autovia una de les seves mesures estrella. La cessió ha estat un cop dur per al republicà, que durant la seva compareixença davant la Comissió de Territori al Parlament aquest dilluns per explicar el projecte de pressupostos del 2023 ha optat pel silenci sobre la B-40, així com el Hard Rock i l'ampliació de l'aeroport. Davant la crítica de diversos grups parlamentaris, s'ha excusat assegurant que la seva intervenció només ha tocat els temes "que tenen partides pressupostàries" en els comptes. Els tres macroprojectes són part d'un acord extrapressupostari, i aquest argument li ha servit per evitar cap posicionament que fes evident el seu malestar.

Acte de força amb el territori

Cara i creu amb Salvador Illa, qui ha optat per un acte de força aquest mateix dilluns, només unes hores després de les paraules de Juli Fernàndez, al lloc dels fets. Des de Castellar del Vallès, i envoltat dels alcaldes socialistes de Sabadell i Castellar del Vallès (Marta Farrés i Ignasi Giménez), així com l'alcaldable del PSC a Terrassa (Eva Candela), Illa ha pogut celebrar entre propers la victòria aconseguida amb la B-40, després de dilatar-se durant dècades. "Fa anys que obviem la generació de prosperitat a Catalunya", ha lamentat, abans de situar el Quart Cinturó com un important motor econòmic per al país. També ha deixat clar que la seva intenció d'aquest dilluns no ha estat "burxar ni posar el dit a la llaga" dels republicans, però no ha pogut evitar un contrast evident entre les posicions dels dos partits. "S'ha fet un esforç obvi des d'ERC", ha reconegut. "I no tinc cap dubte de la paraula del president de la Generalitat". Però ha advertit que hi haurà més, perquè el líder socialista no estarà satisfet amb el recorregut de la B-40 entre Terrassa i Sabadell. "No pot parar aquí, sinó que ha de continuar", ha dit, amb la mirada posada en Castellar del Vallès. "Hi haurà dificultats, però les abordarem quan toqui".