El govern espanyol veu “factible” que Salvador Illa esdevingui president de la Generalitat després del 12-M i que governi en solitari. Així es pronuncien fonts de la Moncloa, que prefereixen no avançar-se encara sobre quin hauria de ser el soci preferent del PSC si els socialistes catalans recuperen el poder a Catalunya. Per altra banda, veus socialistes assenyalen que veuen poc factible que Carles Puigdemont s’acabi presentant a les eleccions catalanes. “Ens agradaria poder-lo derrotar a les urnes, però no creiem que vulgui presentar-s'hi i perdre” els comicis, assenyalen des de la direcció del PSOE. No tenen cap dubte, però, que el president a l’exili sí que serà candidat de Junts a les eleccions europees del mes de juny.

Les mateixes fonts entenen que els socialistes trauran uns molt bons resultats a les eleccions basques d’abril i a les catalanes del maig, cosa que els donaria una bona “empenta” de cara als comicis europeus del mes de juny. De fet, altres fonts de la direcció del PSOE fan una bona lectura de tenir tantes eleccions abans de l’estiu: si no hi ha repetició electoral a Catalunya, després del mes de juny “quedem tots nets”, amb dos anys al davant sense eleccions, cosa que aplanaria la legislatura de Pedro Sánchez.

Per tot plegat, des del govern espanyol opinen que cal un “canvi de cicle a Catalunya” per tal de “girar full” del procés. Des de la Moncloa, creuen que per als socialistes és positiva aquesta convocatòria electoral. Entenen que Illa és el millor candidat en aquests nous comicis, perquè hi ha el dubte sobre què farà Carles Puigdemont, veuen el PP del tot desorientat i no veuen en Pere Aragonès un bon candidat. Amb tot, des de Ferraz veuen Salvador Illa com un gran candidat, motiu pel qual “tira sol”. Ara bé, Pedro Sánchez té previst bolcar-se en les eleccions catalanes encara més que en les eleccions gallegues, o en les autonòmiques del maig passat.

Així, els socialistes confien que l’independentisme no sumi majoria al Parlament després del 12-M. En cas que sí, però, creuen que si Junts per Catalunya quedés en primera posició, Esquerra Republicana es veuria obligada a investir un president juntaire. Però el PSOE opina que si passa a l’inrevés (que ERC quedi per davant de Junts), els homes de Carles Puigdemont es negarien a investir Aragonès de president.

Pressupostos espanyols

Les mateixes fonts es mostren despreocupades per haver renunciat a aprovar els pressupostos del 2024. “Tenim experiència”, afirmen. Així, creuen que amb les formacions catalanes no tindran problemes per anar aprovant les lleis que s’hauran d’anar votant en els futurs mesos al Congrés. També creuen que amb la feina feta fins ara —sobre les negociacions dels pressupostos del 2024— ja tenen un bon recorregut per pactar en un futur els comptes del 2025.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!