El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha retret al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que relativitzi la possibilitat de prorrogar els Pressupostos de 2023 i que no aposti per aprovar-los amb els socialistes: "No entenc com es pot jugar d'aquesta manera amb 3.098 milions d'euros que es poden posar a disposició de la ciutadania de Catalunya. Em sembla que no és manera de fer les coses". En una entrevista en RAC 1 aquest mateix divendres, ha insistit en la disposició del PSC d'"asseure's i parlar" amb els republicans i ha demanat a Aragonès que sigui conscient que governa amb 33 diputats i de què la formació que va aconseguir més vot popular en les últimes eleccions van ser els socialistes. El líder de l'oposició ha fet aquestes reflexions l'endemà d'una entrevista al president Aragonès on no descartava la prorroga dels comptes.

"El senyor Aragonès no pot pretendre que ell pugui fer els pressupostos que ell vulgui, crec que no és respectuós amb el Parlament de Catalunya i amb la voluntat que van expressar els catalans a les urnes", ha lamentat. Ha dit veure "molta confusió i poques idees clares" en el discurs del president de la Generalitat durant l'entrevista d'aquest dijous en TV3, en la que va reiterar que prioritza a Junts, la CUP i els comuns per tirar endavant els comptes. Així mateix, ha desestimat, ara per ara, presentar una moció de censura en el Parlament contra Aragonès com va suggerir el president de Cs de Catalunya, Carlos Carrizosa, que va afegir que el seu partit li donaria suport: "No ho tinc al cap en aquest moment", ha conclòs.

Converses amb Aragonès

Aragonès i el primer secretari del PSC van conversar ahir dijous breument i es van citar a parlar més a fons a finals de la propera setmana, en ple debat sobre possibles suports parlamentaris per aprovar els pròxims pressupostos. Illa ha explicat que ahir Aragonès el va trucar i van mantenir una "conversa molt curta" de tot just un parell de minuts, en la qual van acordar parlar "a finals de la propera setmana", després que el president català comparegués dimecres per explicar els canvis en el seu Govern. Illa ha assegurat estar "sempre a disposició per parlar, encara que ha reconegut estar preocupat per la forma en què Aragonés està afrontant la negociació pressupostària, ja que observa "molta confusió i poques idees clares". Una vegada més, ha reiterat que no accepta "lliçons" d'ERC sobre lluita "antirepressiva" i aplicació de l'Estat de Dret i, sobre el nomenament de l'exsocialista Joaquim Nadal com a conseller d'Investigació i Universitats, ha assegurat que el seu nomenament no li provoca "ni fred ni calor", encara que li desitja "el millor".