El portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha amenaçat aquest dijous el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de no seure a negociar els pressupostos si des de la Moncloa no es fan passes reals per acabar amb la repressió que pateix l’independentisme català. El republicà ha convidat el cap de l’executiu espanyol a abordar pressupostos i repressió del bracet per tal que al Congrés dels Diputats es doni llum verda als comptes de l’Estat per al 2023. “Creu que així es pot negociar alguna cosa?”, ha preguntat el portaveu d’ERC al president espanyol des del faristol de la cambra baixa.

Segons Rufián, “avançar amb ERC és molt senzill” si al govern espanyol s’apressen per tirar endavant totes aquelles mesures que no s’han complert. “Això és el que genera un clima de confiança”, ha manifestat el portaveu dels republicans al Congrés. Així doncs, Rufián li ha demanat a Sánchez “que la seva paraula valgui alguna cosa”, i li ha retret que encara no s’hagi aprovat la llei d’habitatge amb el control de preu dels lloguers. Ha carregat també contra la “garreperia” del Consell de Ministres, després d’haver criticat la baixa execució pressupostària en infraestructures ferroviàries a Catalunya.

 

Dit això, Rufián ha lamentat que el govern espanyol es dediqui molt més a “anunciar” que no pas a “legislar”, i ha apostat per “intensificar” l’activitat per tenir en marxa al més aviat possible polítiques com els impostos a la banca, energètiques i grans fortunes o polítiques monetàries que aturin la inflació o un topall dels preus dels aliments. "Aprovin polítiques realment humanistes", ha afegit. En aquest mateix sentit, Rufián ha criticat que els pressupostos proposats pel govern de Sánchez siguin “els més militaristes de la història”. "Vostès amb el que és social mai compleixen, però amb el que és militar, sempre", ha etzibat Rufián al president del govern espanyol.

Ha estat Míriam Nogueras, portaveu de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, qui ha decidit sumar-se a les peticions que ha fet Rufián, a més de criticar que els ciutadans de Madrid “reben el triple” que altres ciutadans de l’Estat. Ha carregat contra el fet que, segons Nogueras, Sánchez amaga que la crisi energètica actual ja va començar abans que Rússia envaís Ucraïna.

Nogueras també ha carregat contra la gestió de Rodalies que fa l’estat espanyol, i ha assegurat que els ciutadans de Catalunya ja han perdut aproximadament 400.000 hores de productivitat per culpa dels retards que afecten aquesta infraestructura. En aquest mateix sentit, ha carregat contra el dèficit fiscal, preguntant-se “on van a parar els nostres diners”. I per últim, un cop Junts ja ha abandonat el Govern, Nogueras ha decidit enviar un missatge contundent contra Sánchez i contra el president de la Generalitat: “El món el canvien les persones valentes, i és evident que ni vostè ni Aragonès no canviaran res”.