El cap de l’oposició al Parlament de Catalunya, Salvador Illa, s’ha reunit aquest dijous a Brussel·les amb tres eurocomissaris: Paolo Gentiloni, d’Economia; Maroš Šefčovič, vicepresident i responsable de Relacions Interinstitucionals i Prospectiva i Elisa Ferreira, de Cohesió i Reformes. A tots ells els ha traslladat el que ell i el seu partit entenen com la necessitat d'avançar en el procés de normalització política de Catalunya justament quan feia cinc anys de la declaració d'independència del Parlament, una pantalla a la qual creu que no s'ha de tornar en cap cas. Precisament, Illa ha evitat aclarir a preguntes dels periodistes si en una altra ocasió es reuniria a Brussel·les amb el president a l'exili, Carles Puigdemont.

En canvi, Salvador Illa sí que considera, i així ho ha defensat també davant dels seus interlocutors comunitaris, que Catalunya ha de tornar a tenir un paper clau a les institucions europees després dels últims 10 anys del que els socialistes qualifiquen de cadira buida. Illa contraposa en aquest sentit la presència i influència continuada que va tenir Catalunya davant el poder comunitari a les etapes dels presidents Jordi Pujol, Pasqual Maragall i José Montilla. Informalment, Illa comenta que han de tornar els temps en què els màxims responsables de la Generalitat de Catalunya "feien nit a Brussel·les". 

Reunió d'Illa amb Ignasi Centelles

Illa ha tancat la visita política i institucional de dos dies a la capital comunitària amb una trobada amb Ignasi Centelles, flamant delegat de la Generalitat davant la UE. El dirigent socialista ha constatat que hi ha un "recorregut a millorar" de Catalunya a Europa que es pot fer recuperant el nivell d'influència en organismes com el Comitè de les Regions. El màxim dirigent dels socialistes catalans ha encapçalat una delegació del PSC integrada també per l’eurodiputat Javi López, la portaveu al Parlament, Alícia Romero, i la secretària de Política Europea i Internacional, Laura Ballarín.

Salvador Illa Elisa Ferreira 27 octubre 2022   PSC
Salvador Illa amb l'eurocomissària de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira / Foto: PSC

Salvador Illa ha començat les trobades al Parlament Europeu amb l’eurocomissari d’Afers Econòmics i Monetaris i exprimer ministre italià, Paolo Gentiloni. Illa ha comentat a Gentiloni l’escenari polític català i com s’està avançant en el procés de “normalització” política que propugnen els socialistes. Però Catalunya continua sent tot menys una bassa d'oli. I, per això, sobre la taula hi ha hagut la crisi de govern arran de la ruptura entre Junts i ERC i la situació de minoria de l’executiu de Pere Aragonès després de la sortida dels juntaires.

La pantalla passada de la Declaració d'Independència

Salvador Illa i Paolo Gentiloni, reunits per espai de mitja hora, han analitzat la crisi energètica i inflaccionària derivada de la guerra d’Ucraïna i l’impacte sobre els ciutadans. Illa ha traslladat el suport de seu partit a les mesures europees per combatre’n les conseqüències, incloses les fiscals. Tots dos han convingut la necessitat de garantir un marc d’estabilitat política i econòmica per no afegir més dubtes en l’horitzó. De fet, aquest dijous es complien 5 anys de la declaració d’independència del Parlament, una pantalla que Illa considera superada. "Catalunya està girant full i la gent vol mirar endavant. Vull unir els catalans i buscar els consensos", ha declarat el primer secretari del PSC.

Salvador Illa amb Paolo Gentiloni comissari d'Economia Foto: David Gonzàlez
Salvador Illa amb Paolo Gentiloni,comissari d'Economia / Foto: David González

 

En aquest context, la possibilitat d’una pròrroga dels pressupostos de la Generalitat, que Illa abordarà aquest divendres en una reunió a Palau amb el president Pere Aragonès, suposaria renunciar als 3.500 milions d’euros dels fons europeus Next Generation per a projecte a Catalunya. Gentiloni ha traslladat a la delegació del PSC la necessitat d’aprofitar l’oportunitat que representen els fons post-pandèmia i la responsabilitat de fer-ne una bona gestió i especialment com han de servir per modernitzar la indústria de regions com la catalana, adaptant-la a l’agenda verda.

Un acord d'associació entre Andorra i la UE 

A la seu de la Comissió Europea, l’òrgan executiu de la UE, Illa ha estat reunit durant tres  quarts d’hora amb l’eslovac Maroš Šefčovič. Curiosament, Šefčovič és el responsable de les negociacions per a un acord d'associació entre la UE i el Principat d'Andorra, així com altres dos microestats europeus, Mónaco i San Marino amb l'objectiu de millorar la cooperació i la prestació de serveis. Salvador Illa ha aportat la seva visió sobre el cas d'Andorra. El 2021, en plena pandèmia, el llavors ministre de Sanitat del govern espanyola comandar la revenda de més de 30.000 vacunes contra la covid-19 al Principat pirinenc. Les qüestions relacionades amb la cooperació han centrat també la conversa de més de mitja hora entre Illa i l'eurocomissària portuguesa Elisa Ferreira. Aquest divendres a Illa l'espera a Palau el president Pere Aragonès. El líder socialista està disposat a escoltar el que calgui sobre els pressupostos, però admet que no té gaire clar si Aragonès li explicarà massa res.