A 48 hores de ser rebut aquest divendres al Palau de la Generalitat, el líder del PSC, Salvador Illa, ha llançat un doble advertiment al president, Pere Aragonès: Catalunya no es pot permetre no tenir pressupostos en vigor l’1 de gener del 2023 però el PSC no els aprovarà si ERC no s’avé a negociar-los, com tot sembla indicar. A preguntes dels periodistes, Illa ha volgut desvincular expressament la posició dels socialistes catalans sobre els comptes de la Generalitat de l'eventual suport d'ERC als de Pedro Sánchez. És més: tot i insistir una i altra vegada en la disposició al diàleg per tirar-los endavant, ha advertit Aragonès que un sí d'ERC als pressupostos de l'Estat no comporta en cap cas un sí del PSC als de la Generalitat sense cap negociació. El cap de l'oposició al Parlament s’ha expressat en aquests termes des de Brussel·les, on aquest dimecres ha iniciat una visita de caràcter polític a les institucions europees, el Parlament i la Comissió.

Illa ha arrencat la visita a Brussel·les amb diversos contactes amb membres del seu partit, comandats per l’eurodiputat Javi López, i del PSOE. En la seva condició d’ex-ministre de Sanitat, Illa ha tingut l’oportunitat de presentar a la seu de l?Eurocambra el seu llibre, L’any de la pandèmia, en el qual relata la seva experiència al capdavant del ministeri que va gestionar la crisi del coronavirus. A Illa l’ha acompanyat a l'acte l’eurodiputada i presidenta de la comissió especial del Parlament Europeu sobre la Covid-19, Kathleen Van Brempt.

Reunions amb eurocomissaris

Illa tindrà l’oportunitat de conèixer de primera mà aquest dijous la visió sobre el moment econòmic i geopolític europeu en les reunions que mantindrà amb tres eurocomissaris. El màxim responsable dels socialistes catalans serà rebut a la seu de la Cambra comunitària pel comissari europeu d’Afers Econòmics i Monetaris i exprimer ministre d’Itàlia, Paolo Gentiloni. Posteriorment, Illa, es desplaçarà a la seu de la Comissió, on es reunirà amb el vicepresident i comissari de Relacions Interinstitucionals i Prospectiva, Maroš Šefčovič, polític i diplomàtic eslovac de dilatada experiència a les institucions de la Unió. Ha estat vicepresident i comissari europeu de l’Energia. Ja al migdia, Illa completarà la seva maratoniana agenda a la capital comunitària amb una trobada amb la política i economista portuguesa Elisa Ferreira, que és comissària de Cohesió i Reformes de la UE i, com Illa, exministra, en el seu cas de Medi Ambient i Obres Públiques.

A tots ells els vol traslladar la voluntat que Catalunya participi activament en el procés de consolidació de la UE "després d'uns anys difícils". Ara, "Catalunya està avançant en la direcció correcta", va afegir. En aquest punt, Illa va relacionar els pressupostos catalans amb els "problemes reals" que afecten tots els europeus, entre els quals la necessitat de minorar l'impacte de l'increment generalitzat de preus. "Per això, reitero la disposició del meu grup perquè hi hagi pressupostos en vigor l1 de gener del 2023", és a dir, sense pròrrogues, recurs que es planteja el Govern en minoria d'Aragonès si no aconsegueix tirar endavant els comptes.

Illa -si no hi ha cap canvi en l’agenda prevista- sentenciarà així amb un 3-2 el seu particular duel presidencial a Brussel·les amb Pere Aragonès. Tan sols fa una setmana, el president de la Generalitat també va visitar Brussel·les, on va ser rebut per 2 eurocomissaris. El cap de l’oposició socialista al Parlament de moment guanya la partida europea a l’inquilí del Palau. Encara a Brussel·les, Illa tancarà la seva visita amb una trobada amb el nou delegat de la Generalitat davant la UE, Ignasi Centelles.

 

Un president català “normal”

Casualment, Illa, que va ser el guanyador en vots absoluts de les eleccions del 21-D i té els mateixos diputats que Aragonès, s’ha trobat als passadissos de la seu del Parlament amb el president de Castella-La Manxa, el també socialista Emiliano García-Page, qui l’ha saludat de manera efusiva. Han quedat per veure’s en un altre moment amb més calma. També ha saludat Illa càlidament una membre de la comitiva de García-Page, qui, visiblement satisfeta, ha deixat anar al líder del PSC: “Per fi, un president català normal”.  

A la imatge: Illa conversant amb Alícia Romero, Iratxe García-Pérez, Javi López i Laura ballarín, aquest dimecres a Brussel·les