El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha volgut rebaixar l'alegria d'ERC per l'anunci de Pedro Sánchez de reformar el delicte de sedició, tot afirmant que "reformar el codi penal no és desjudicialitzar". Així, durant un acte polític celebrat aquest matí de dissabte al casal socialista Joan Raventós, Illa, acompanyat del portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Patxi López, ha afirmat que "no es despenalitzen conductes del 2017 i no es desprotegeix Espanya". I ho ha reblat, tot advertint l'independentisme que, malgrat la reforma del delicte de sedició, "continua vigent l'article 155". 

El cap de l'oposició a Catalunya ha aprofitat l'acte per avisar en reiterades ocasions l'independentisme: "Si a algú se li acudís tornar-ho una altra vegada, els socialistes tornaríem a estar al costat de l'estat de dret. Generositat, tota. Ingenuïtat, cap". També ha defensat per activa i per passiva la necessitat de prendre la decisió de reformar el delicte de sedició: "Aquesta mesura és una reivindicació de la política útil". De fet, ha interpel·lat directament l'independentisme per demanar-li "humiltat". "Demano humilitat als independentistes. Que deixin de mirar una part de Catalunya. Que dialoguin amb la Catalunya sencera". 

Patxi López treu pit per la gestió del "conflicte català"

Al seu torn, el portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Patxi López, s'ha encarregat de treure pit de la gestió del PSOE del "conflicte català". "Sota el govern de Mariano Rajoy, es van celebrar dos referèndums il·legals i es va fer una declaració d'independència". En canvi, segons López, ara gràcies al PSOE està tornant la convivència a Catalunya. "Tot va canviar quan va arribar un govern socialista", ha assegurat.

D'altra banda, l'exlehendakari ha carregat contra el Partit Popular per la seva ofensiva contra el govern espanyol arran de l'anunci de la reforma de la sedició. "El PP ens acusa de trencar Espanya cada deu minuts", ha lamentat. Però, per a Patxi, "amb la bona feina del Pedro Sánchez, avui Catalunya no és el gran problema d'Espanya". Alhora, els ha acusat de "viure ancorats al passat". I ha conclòs que "la legalitat constitucional és el terreny del qual mai sortirem".

Iceta s'emociona amb la reforma de la sedició

El ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha afirmat aquest divendres des de Palma de Mallorca que es va "emocionar" quan va sentir a Pedro Sánchez, anunciar la reforma de la sedició perquè ell porta "cinc anys" plantejant aquesta qüestió. En roda de premsa, Iceta ha assegurat que Sánchez està "absolutament compromès" amb la recuperació de la convivència.

Per al ministre Iceta, la reforma de la sedició és una manera d'"equiparar" la legislació espanyola a la de la resta de països europeus. "Estem davant un esforç necessari perquè homologar-nos amb Europa és el més normal del món i perquè aquest problema va enverinar les relacions entre una part de Catalunya", ha comentat. "Hi estan en contra el PP i Puigdemont, i amb això ja queda tot molt clar", ha reblat.