Objectiu: reconquerir el Palau de la Generalitat. És la bandera que onejarà al XIV congrés del PSC que arrenca aquesta tarda al Palau de Congressos de Catalunya, durant el qual un miler de militants posaran les bases del full de ruta del partit per als propers tres anys. El secretari d'organització, que repetirà en el càrrec, ha afirmat instants abans de l'arrencada oficial del conclave que estan "segurs que el PSC tornarà a ser el primer partit de Catalunya". I ha afegit que "volem que sigui el més aviat possible". 

En declaracions als mitjans de comunicació, Illa -que és un dels integrants de l'equip negociador dels socialistes amb ERC per a la investidura de Pedro Sánchez- ha deixat clar que una de les prioritats del congrés és "posar el partit a punt per les eleccions catalanes de 2020 i sortir enfortits per afrontar-les amb èxit". 

La trobada socialista s'allargarà tres dies i servirà per revalidar el lideratge de Miquel Iceta. Durant el cap de setmana hi desfilaran primeres espases del PSOE, però no Pedro Sánchez. El PSC va convidar el president en funcions perquè clausurés el seu congrés, però finalment no hi assistirà per motius d'agenda. Sí que hi seran i intervindran, en canvi, la vicepresidenta en funcions Carmen Calvo i el titular de Foment José Luis Ábalos. 

Les claus del congrés: immersió lingüística i solució al conflicte

El socialisme català se submergirà a partir d'aquest divendres en l'actualització del seu projecte polític amb un objectiu per bandera: tornar a governar Catalunya i esdevenir el referent del catalanisme no independentista. Serà en el marc del XIV congrés del partit, que se celebrarà aquest cap de setmana -entre divendres i diumenge-, i que es presenta molt més plàcid que el darrer, ara fa tres anys.

Llavors, al novembre de 2016, el PSC es trobava en plena travessia del desert, tocat per l'explosió d'un corrent crític favorable al dret a decidir que va acabar fora del partit i amb una pugna intensa pel lideratge entre Núria Parlon i Miquel Iceta. A la cita d'enguany, en canvi, el primer secretari no s'haurà de batre amb cap rival per revalidar el lideratge i els socialistes hi arriben després d'haver recuperat posicions, consolidant-se com a primera força no independentista a les urnes. Superat l'últim cicle electoral -amb municipals, europees i generals-, la nova fita passa ara per les properes eleccions catalanes, quan el PSC aspira a recuperar la Generalitat una dècada després

Les propostes clau sobre les quals pivotarà el conclave tenen a veure amb la flexibilització de la immersió lingüística -el punt que ha generat més controvèrsia i que s'ha optat per matisar incorporant una menció explícita a que el català seguirà sent la llengua vehicular-, l'eterna aposta per una reforma federal d'Espanya o la necessitat que el primer pas de la solució al conflicte català passi per un acord ampli entre els partits catalans, com el de 2/3 que va caldre per a l'Estatut. Un pacte que, llavors sí, podria portar-se i segellar-se amb Madrid perquè l'acabessin refrendant els catalans a les urnes. D'aquestes tres propostes, l'única que és nova és la que té a veure amb l'ensenyament.