Poques novetats. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, s'ha pronunciat aquest dijous sobre la negociació dels pressupostos que encarrilen els socialistes i el Govern de la Generalitat. Unes trobades que s'han mantingut durant els darrers dies amb la intenció d'acostar posicions i resoldre alguns esculls que encara queden i impossibiliten l'entesa final. Aquest dimarts, la portaveu del PSC, Alícia Romero, ja va explicar en roda de premsa que en l'última setmana s'havia avançat en diverses qüestions fins al punt d'arribar a algunes "coincidències", però evitava concrecions. Fonts del PSC han confirmat a ElNacional.cat aquest dijous que ambdues parts continuen negociant, si bé no és fàcil i per tant no confien arribar a un pacte final abans d'aquest cap de setmana.

Tampoc ajuda que aquest dijous i divendres els socialistes celebrin dues jornades de treball a Cardona amb la presència de tot el Govern Alternatiu del PSC, i que per tant atapeeix l'agenda de les principals figures del partit. Ha estat en aquest escenari que Salvador Illa ha pres la paraula, en un acte amb la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, per reblar la pressió sobre el Govern en el moment actual en què es troben les negociacions. El líder socialista ha advertit Pere Aragonès, un cop més, que els republicans han d'acceptar tot el paquet de mesures anunciat a finals de desembre si volen un acord. "Si no s'accepten totes, íntegrament, la totalitat, i el conjunt sencer de les nostres propostes no hi haurà acord pressupostari amb el PSC", ha advertit, afegint també que si no s'incorporen les peticions "no cal perdre més el temps".

La qüestió dels macroprojectes que la formació ha posat sobre la taula com a imperatius també s'ha fet sentir durant l'acte. El PSC vol que l'ampliació de l'aeroport de Barcelona, el Hard Rock i la Ronda Nord figurin a l'acord final, si bé aquest dimecres va sorprendre reduint la seva exigència d'una partida pressupostària per a les demandes a un "compromís" per part del Govern. Illa no ha tornat a fer referència a aquesta rebaixa de la demanda, que podria significar un acostament amb l'executiu, sinó que s'ha limitat a lamentar la inacció del Govern. "Per què està amagant el cap sota l'ala?", ha llançat.

Raquel Sánchez fica cullerada

Per la seva banda, la ministra Raquel Sánchez no ha pogut evitar ficar cullerada a l'assumpte fent menció també als pressupostos. Sánchez ha criticat el Govern per la seva actitud amb els "projectes importants" que els socialistes han exigit. "Són estratègics per a Catalunya i Espanya", ha assenyalat, abans de lamentar que no estan sent possibles "perquè el Govern és incapaç de prendre la iniciativa, ser valent i tirar-los endavant". I la ministra també s'ha volgut pronunciar sobre les inversions de l'Estat a Catalunya, històricament curts a l'hora de complir els percentatges d'execució. Però ella ho ha vist des del punt de vista contrari, i ha sentenciat convençuda: "En els darrers anys, el 2021, el 2022 i el 2023, Catalunya ha estat la comunitat autònoma d'Espanya en que més s'ha invertit en termes absoluts".