L'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, l'exvicepresidenta Soraya Saenz de Santamaría i l'exministra María Dolores de Cospedal han plantat aquest matí el Parlament, on estaven citats com a testimonis en el marc de la comissió d'investigació del 155. La Cambra catalana els ha tornat a citar pel 7 de maig i, si no hi compareixen, emprendran accions legals.

Així ho ha explicat el president de la comissió, Toni Morral, en començar la sessió, a les 10 del matí d'aquest dimarts, i després de comprovar que no havien comparegut. 

Segons ha informat el Parlament, Rajoy i Santamaría han enviat un escrit, que ha estat rebut per burofax passada l'hora citada, on comuniquen que hi ha un dictamen del Consell d'Estat, datat el 25 d'abril d'aquest any, que diu que "els membres del govern de l’Estat, actuals i pretèrits, no estan obligats" a comparèixer davant la comissió d’investigació sobre l’aplicació de l'article 155 de la Constitució.

 

També Cospedal ha enviat un escrit, que sí que ha estat rebut a temps, on argumenta que no li afecta l'obligació de comparèixer a aquesta comissió, tot i que en el seu cas no cita el dictamen.

El reglament del Parlament, però, tal com ha explicat Morral abans de donar per suspesa la sessió, recull que els testimonis tenen l'obligació d'assistir-hi i, per això, ha anunciat que els tornaran a convocar. Si no atenen aquesta nova petició, Morral ja ha avisat que els serveis jurídics de la Cambra estudiaran el cas i prendran la decisió oportuna. 

Els grups presents a la comissió, JxCat, ERC, els comuns i la CUP, han denunciat la "falta de respecte" dels exdirigents espanyols al Parlament de Catalunya i han exigit que s'emprenguin accions legals.