Quan encara porten cua les polèmiques declaracions fetes per Salvador Illa diumenge passat, que van provocar una allau de crítiques al líder del PSC per haver banalitzat el franquisme, el cap de l’oposició ha evitat aquest dimarts fer autocrítica. Illa va manifestar en una entrevista al Diari de Girona que els darrers deu anys han estat els pitjors dels últims 300 a Catalunya.

Salvador Illa, en una entrevista al programa de SER Catalunya Aquí Cuní, ha afirmat que "s'han volgut fer comparacions que no es desprenen" de les seves polèmiques declaracions. Malgrat el rebuig que han causat les seves paraules, per haver oblidat la dictadura de Franco, no ha fet autocrítica. Illa ha evitat fer la mateixa comparació, però ha insistit que els darrers deu anys han estat "molt negatius" per a Catalunya perquè, ha indicat, s’ha reculat en matèria econòmica, convivència i prestigi internacional.

Crítiques

Carles Puigdemont va ser una de les veus que es van aixecar contra les paraules d’Illa. El president a través d’una piluada va afirmar: "Es veu que el Decret de Nova Planta, la Guerra Civil, les dictadures de Primo de Rivera i Franco van ser molt millors que els darrers 10 anys”. També Jordi Turull es va afegir a les crítiques, interpel·lant a Illa: "Ets dels de “con Franco se vivía mejor?".

Salvador Illa ha evitat respondre a les crítiques de Puigdemont. "M'interessa fer política útil per als ciutadans. Els darrers deu anys no han anat bé per a Catalunya, això és el que dic i mantinc", ha insistit.

Relleu d’Iceta

En la mateixa entrevista, el líder del PSC al Parlament ha confirmat que rellevarà, si així ho avalen els seus companys de partit, el ministre de Cultura, Miquel Iceta, com a primer secretari del PSC. Illa ha explicat que en l'executiva d'aquesta tarda del PSC Iceta ho plantejarà formalment i ell es posarà a disposició per al càrrec, encara que ha dit que el debat sobre el futur del partit passarà per un congrés extraordinari.

Segons Illa, després de set anys al capdavant de la formació, Iceta "entén que les seves responsabilitats actuals i la situació aconsellen que doni pas a un relleu al PSC". L'exministre de Sanitat no s’ha estalviat paraules per lloar Iceta qui, ha dit, va prendre les regnes del partit "en moments molt difícils" i ha aconseguit complir l’objectiu de situar els socialistes catalans com a primera força sortida de les urnes.

 

Imatge principal, el líder dels socialistes catalans Salvador Illa / Efe