L'exconseller Jordi Turull ha reaccionat a les declaracions del primer secretari del Partit dels Socialistes a Catalunya, Salvador Illa, en una entrevista al Diari de Girona. Illa ha assegurat que "els darrers deu anys han estat els pitjors dels últims 300 a Catalunya", paraules que han incendiat les xarxes i han fet esclatar l'exconseller Turull.

El socialista ha argumentat: "És molt important que girem full a deu anys que, no exagero, han estat els pitjors dels últims tres-cents de la història de Catalunya. Ens han portat a un empobriment econòmic, a una pèrdua de prestigi institucional, tant a Espanya com a Europa, i ha deteriorat molt la convivència.". Turull, sorprès, ha repiulat l'entrevista i ha preguntat a Illa: "Ets dels de “con Franco se vivía mejor?"".

Turull

El món virtual ha esclatat davant de la seva pixada fora de test. I les xarxes li diuen absolutament de tot, refrescant-li la memòria, a veure si amb la seva estada de ministre de Salut a Madrid va patir un atac d'amnèsia galopant. Repassem algunes piulades indignades.

piulades

I la taula de diàleg, què?

A més a més, cal recordar que la trobada de la taula de diàleg entre Espanya-Catalunya està molt a prop i les paraules de l'exministre de Sanitat no ajuden a fer la farina blana perquè les dues parts trobin un consens. De fet, els socis de Govern d'ERC, Junts, no veuen amb gaire bons ulls la taula de diàleg. I és que Jordi Sànchez, seguint la línia del seu partit, va manifestar el seu escepticisme respecte a la taula de diàleg amb el govern espanyol, fet que ja va quedar clar a l'acord de legislatura.

Però aquesta, va dir, és una percepció estesa dins el Govern de la Generalitat, també a Esquerra: "És una obvietat que ningú, tampoc el president, creu que d'aquesta taula de diàleg en sortirà la solució al conflicte". 

Un dels retrets més habituals que s'ha fet des d'ERC cap a Junts ha estat que amb les seves declaracions, donant per fracassada la taula de negociació sense que aquesta s'hagi reunit, estan debilitant la part catalana de la taula. Sànchez ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio que això no és cert, apuntant que Oriol Junqueras i Marta Rovira defensaven el mateix punt de vista que el partit del president Puigdemont en el seu llibre Tornarem a vèncer (i com ho farem).

En aquest sentit, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, també ha endurit el seu discurs al voltant del diàleg i ha posat pressió sobre la comissió negociadora. El cas és que si la taula fracassa, el “neoautonomisme” guanyarà, segons ha assenyalat Rovira aquest divendres a Catalunya RàdioUn terme que ja va fer servir la CUP, dels quals ha dit que no els falta gaire raó.

Imatge principal: Jordi Turull. - ACN