Les indignants paraules del líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, qualificant els últims deu anys, en referència al procés d'independència, com el "pitjor que ha passat a Catalunya els últims 10 anys" continuen portant cua. El primer a reaccionar va ser Jordi Turull, que va voler demanar explicacions al socialista, preguntant-li si és dels que pensa que "amb Franco es vivia millor". Ara, el president Puigdemont ha respost a través d'una piulada, recordant alguns dels moments més catastròfics de la història catalana.

tuit puigdemont

Tuit del president Puigdemont 

"Es veu que el Decret de Nova Planta, la Guerra Civil, les dictadures de Primo de Rivera i Franco van ser molt millors que els darrers 10 anys", ha lamentat el President a través d'un missatge a Twitter, recuperant les paraules d'Illa. A més, ha acompanyat la piulada amb l'emoticona d'un home amb la mà a la cara, representant el que la majoria de la població ha sentit en llegir al líder socialista: incredulitat. 

"És important que girem full" 

Concretament, en l'entrevista al Diari de Girona publicada ahir diumenge, Illa va dir argumentar que "és molt important que girem full a deu anys que, no exagero, han estat els pitjors dels últims tres-cents de la història de Catalunya. Ens han portat a un empobriment econòmic, a una pèrdua de prestigi institucional, tant a Espanya com a Europa, i ha deteriorat molt la convivència.".

Van ser molts els usuaris que es van quedar parats per aquesta afirmació, entre ells el polític de Junts Jordi Turull, que, sorprès, va repiular l'entrevista i va preguntar a Illa: "Ets dels de “con Franco se vivía mejor?"". Aquesta és una de les frases més habituals entre els seguidors del dictador franquista, amb la que defensen que amb l'arribada de la democràcia, l'Estat va perdre en qualitat de vida.

De fet, Santiago Abascal, líder ultra de Vox, va dir al Congrés dels Diputats abans de les vacances que el Govern de fa 80 anys era millor que el que tenim ara. "Con Franco se vivia mejor", però amb unes altres paraules. 

Crítiques dels catalans 

Els dos polítics de Junts no són els únics que s'han manifestat en contra d'aquesta afirmació del socialista, ja que les seves paraules han provocat la indignació entre la població catalana. Alguns dels usuaris de les xarxes han assegurat que l'exministre de Sanitat "voxeja per damunt de les seves possibilitats" amb aquestes declaracions, en les que oblida "el setge de 1714, el Decret de Nova Planta o les dictadures".  Per això, hi ha també qui li retreu que "no té coneixements històrics de Catalunya". 

Taula de diàleg 

Aquestes declaracions arriben quan falten dues setmanes perquè es reuneixi la taula de diàleg. Tot i que la data encara no està fixada, la mesa s'ha de reunir la setmana del 13 de setembre. ERC defensa anar-hi amb dues voluntats molt clares, amnistia i autodeterminació, però des de Junts s'hi mostren molt escèptics i no creuen que serveixi per resoldre el conflicte polític.

Amb tot, encara no és segur que el president Pedro Sánchez hi assisteixi, tot i que Aragonès diu que no la concep sense ell. A més, el ministre d'Agricultura Pesca i Alimentació, Luis Planas, es manté en la línia del PSOE des que es va anunciar aquesta trobada i ha tancat la porta a un possible referèndum d'autodeterminació: "Ni m'ho plantejo" ha sentenciat. 

A la imatge principal, el president Puigdemont a la Casa de la República / ACN