La sequera que pateix Catalunya està evidenciant les diferències polítiques entre el govern i l'oposició. Aquest dissabte, el líder dels socialistes, Salvador Illa, ha tornat a carregar contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Illa ha lamentat que el president "no ha fet res" per fer front a la sequera, i ha anat més enllà demanat a Aragonès que "agafi les regnes" de la lluita contra la sequera i que "no carregui el mort" als ajuntaments. En declaracions als mitjans des de Badalona, ha lamentat que el Govern "no ha fet res" en la gestió de l'aigua i que l'any passat "2 de cada 3 euros d'inversió es van quedar en un calaix".

El líder socialista ha afirmat que el seu partit allarga la mà a l'Executiu per resoldre "un tema tan preocupant com el de la sequera" i té "voluntat" d'arribar a acords, però demana lideratge. "Fins ara no ha volgut atendre ni escoltar les nostres propostes", ha lamentat Illa, en referència a Aragonès.

Aquest mateix dissabte, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha criticat des de Cervera que el Govern hagi aplicat una política de "primer disparar i després apuntar" en el cas de la gestió de la sequera. "Primer has d'escoltar i, després, a partir d'escoltar, entens, i si entens, actues", ha reblat. El juntaire ha compartit aquestes paraules amb relació al fet que l'executiu decidís primer tirar endavant el seu decret contra la sequera, i després es reunís amb els partits i les entitats en una trobada que va acabar sent un fracàs.

Illa demana a ERC i CUP que busquin solucions per la presidència del Parlament

Illa també ha expressat la seva preocupació per la situació de presidència "interina" del Parlament de Catalunya, que "dura ja sis mesos". En particular, ha criticat la falta d'acció per part d'ERC i la CUP, que van donar suport a la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs. El líder dels socialistes catalans ha considerat "inacceptable" la situació actual i ha lamentat que les institucions estiguin sent "maltractades" per la falta de resolució d'aquesta qüestió. Ha subratllat que és important que Borràs "faci el pas al costat que hauria de fer" i que el seu partit, Junts per Catalunya, "actuï per forçar-la a fer-ho" si ella no ho fa per si mateixa.

A més, ha instat a ERC i la CUP a pensar "primer en Catalunya" i a no posar els seus interessos polítics a curt termini per sobre del benestar de la comunitat catalana. Ha afirmat que la situació actual és "inacceptable" i que hauria de ser resolta perquè les institucions puguin funcionar adequadament.

El Canal Segarra-Garrigues tanca el subministrament d'aigua per la sequera fins dimarts

La Comunitat General de Regants del Canal Segarra-Garrigues ha decidit tancar el subministrament d'aigua des d'aquest dissabte fins al dimarts 2 de maig a causa de la situació excepcional de sequera. A partir de llavors, subministraran només l'aigua "estrictament necessària per salvar els conreus llenyosos". La mesura té com a objectiu garantir que es pot arribar al final de campanya "amb la quantitat d'aigua mínima garantida per la subsistència dels arbres". Així, a partir de dimarts, s'obriran els hidrants sota petició de cada regant i també aquell dia s'informarà del volum màxim mensual que correspon a cadascun, en funció de les recomanacions de l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).